Olakšajte svakodnevno kuvanje, savladajte nove tehnike i udahnite svežinu vašim jelima

U eri kada je kuvanje postalo veoma popularno, ponekad se osećamo kao da nismo "u toku" sa svim tim terminima, pa tako dok čitamo neki recept, zapravo, polovinu pojmova ne razumemo. Kako bismo ove situacije izbegli i postali još bolji u kuhinji, donosimo vam kratki kulinarski leksikon, koji će otkriti sve te "gastro misterije".

Al dente

Srednje kuvana pasta, "malo tvrda pod zubima"

profimedia0344162833.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Bujon

Proceđena, začinjena i ukuvana supa od mesa, ribe, živine, povrća, začina i dr.

Blanširati

Kratko stavljanje mesa ili povrća u prokuvanu vodu kako bi se sačuvala boja, uništile bakterije ili zbog lakšeg ljuštenja.

Gratinirati

Zapeći u rerni. Jela za gratiniranje često se posipaju sirom i prezlama i prelivaju sosovima kao što su, recimo, pavlaka i jaja.

stockphotonudelschinkengratingermanbakedpastacasserolewithcheeseandham243116977.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Gremolata

Izmrvljena mešavina, sitno izmrvljen peršun i beli luk pomešani sa narendanom limunovom korom. Koristi se za posipanje kotleta sa roštilja, piletinu, ribu ili oso buko (šuplja kost).

Karamelizovati

Postepeno rastopiti šećer ili pržiti povrće (luk) dok ne dobije smeđu boju.

Marinirati

Određeno vreme sačuvati meso, piletinu, ribu ili povrće potapanjem u marinadu - tečnost koja sadrži ulje, sirće, začine, kako bi hrana pre kuvanja dobila određeni ukus.

Dinstati

Postupak kojim se meso ili povrće najpre proprži na masnoći, a zatim kuva uz dolivanje tečnosti (npr. vode), na slaboj vatri i obično duže vreme. Posuda u kojoj se hrana dinsta mora biti poklopljena kako iz nje ne bi izašla para.

Poširati

Staviti namirnice koje se lako raspadaju (npr. ribu, jaja) u ključalu vodu, a zatim smanjiti temperaturu, kako bi voda blago ključala.

jaja.jpg
Printscreen/Tik Tok 
foto: Printscreen/Tik Tok

Legirati

Kada se žumance pomeša sa nekom tečnošću i polako, uz neprekidno mešanje, dodaje drugoj vrućoj tečnosti, koja ne sme da ključa jer će se jaja zgrušati. Legiraju se supe, umaci i kaše.

Pasirati

Propustiti meko skuvano ili sirovo povrće ili voće kroz presu kako bi se dobio pire, tj. kaša

Sotirati

Metoda pripreme hrane na malo masnoće u plitkom tiganju na relativno visokoj temperaturi. Sastojci se obično iseku tanko ili na komadiće kako bi se brže ispekli. Sotirana hrana je obično spolja braonkaste boje, ali zadržava svoju teksturu, vlažnost i ukus.

Sterilisati

Uništavati mikrobe sa hrane ili posuđa pomoću visoke temperature, između 110 i 115 stepeni Celzijusa.

Ukuvati

Brzo kuvati na jakoj vatri da bi umak ili slične tečnosti postale gušće, a njihov ukus jači.

profimedia0077933839.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Zaprška

Brašno proprženo na masnoći tako da ostane svetložuto: Koristi se za zgušnjavanje raznih jela i poboljšanje ukusa. U brašno se može dodati aleva paprika, u prahu ili tucana, ali se tada zaprška mora odmah izmaći sa vatre.

(Kurir.rs)

Kurir televizija OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo