Kada vrebaju prehlade i grip, neophodno je da vam jelovnik bude bogat vitaminima i hranljivim materijama kojima je ovo voće i te kako bogato

Kivi je kinesko nacionalno voće. Tamo kivi zovu Jang Tao, odakle su ga misionari početkom 20-og veka preneli na Novi Zeland, a zatim se proširio celim svetom. Na Novom Zelandu je kivi dobio ime po istoimenoj ptici s tog ostrva.

Blagotvoran

Kivi zovu i biljkom večne mladosti i zdravlja, jer sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih materija koje blagotvorno deluju na ljudski organizam. Tako u 100 grama kivija ima i do 300 miligrama vitamina C, 174 miligrama vitamina A, a sadrži i velike količine vitamina iz grupe B. Osim toga ima i dosta kalcijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma i drugih minerala.

kivi-maska-lice.jpg
Profimedia 

Supervoće

Neki nutricionisti smatraju kivi "supervoćem", jer poseduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog lekovitog efekta na organizam. Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa. Takođe, kivi snižava holesterol, neutralizuje slobodne radikale i uklanja toksine iz organizma. Preporučuje se da kivi konzumirate svakodnevno, ali ne više od dva komada, jer u protivnom može izazvati alergije.

kiwigreenbowlontablecloth600w1045212091.jpg
Shuterstock 

(Kurir.rs)

01:34
KIVI USPEVA I NA JUGU SRBIJE: Nišlije od tri stabla dobiju 100 kg sočnog ploda (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija