Za domaći hleb se uvek vredi potruditi. Mi vam donosimo osnovni recept, a vi možete ekperimentirati sa dodacima poput semenki, luka, maslina...

profimedia0648838493.jpg
Profimedia 

Sastojci:

- 200 ml toplog mleka

- 200 ml tople vode

- 1 kašika šećera

- 1 kašičica soli

- 10 g suvog kvasca

- 600 g brašna

- 30 ml maslinovog ulja

- 1 jaje

profimedia0374728578.jpg
Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia 

Priprema:

1. Mleko, vodu, šećer, so i kvasac pomešajte. Dodajte brašno, kratko zamesite, pa sipajte ulje.

2. Umesite testo, pa još malo prelijte uljem i pokrijte providnom folijom. Ostavite da stoji 45 minuta.

3. Podelite testo na 2 dela. Oblikujte vekne, pa stavite na pleh obložen pek papirom.

4. Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta.

5. Zasecite na vekne na nekekoliko mesta, pa premažite umućenim jajetom u koje ste dodali malo mleka.

6. Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

07:24
SPREMITE SLAVNI SRPSKI HLEB! Jedan vojnik ga nosio 6 godina i ostao nepovređen, Pirot KRIJE TAJNU Izvor: Kurir televizija