PITA PASTRMAJLIJA: Makedonski specijalitet koji će vam otvoriti sva čula (RECEPT)
Pastrmajlija je specijalitet iz makedonske narodne kuhinje, a glavni sastojci ovog jela su testo i meso.
Tradicionalno, pastmajlija ima izduženu formu testa na kojem je nadev od seckanih komadića mesa.
Danas se u restoranima mogu jesti raznovrsne varijacije ovog jela sa dodacima kačkavalja, pečuraka ili slanine. Jelo se uglavnom služi sa par ljutih papričica.
Sastojci:
- 250 ml mlake vode
- 10 g kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 400-450 g brašna
Nadev:
- 250 g svinjskog mesa
- suvi začin ili so -
- malo mlevene crvene paprike
- biber
- dva lista suve slanine seckane
- peršunov list
Priprema:
- Od navedenih sastojaka zamesiti mekše testo. Ostaviti da se odmori 30 minuta pokriveno.
- Testo podeliti u manje loptice, premesiti, pa pokriti i ostaviti 10 minuta.
- Meso iseći na što sitnije, pobiberiti, posoliti, dodati papriku i peršunov list.
- Loptice razvući u manje čamce pa u sredinu staviti meso. Na kraju dodati kockice slanine.
- Ivice premazati uljem i peći na 200 stepeni 30-40 minuta.
(Kurir.rs)
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore