Pogača je oblik hleba koji se na našem podneblju priprema na razne načine i za različite prilike.

Nekada su se pravile samo od brašna i vode, one beskvasne, sa sodom bikarbonom, nazivane i sirotinjske. Danas se pripremaju daleko bogatije, sa dodatkom jaja, mleka, putera i drugih namirnica.

Jedna od ukusnijih je i takozvana masna pogača u koju se dodaje kajmak.

kurir-slike-predlog-2a.jpg
Promo 

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 kesica kvasca
  • 125 g maslaca
  • 50 ml ulja
  • 400 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 2 kačičice soli
  • 3 kašike kajmaka
profimedia0317081415.jpg
Profimedia 

Priprema:

  1. Aktivirajte kvasac. Dodajte so, ulje, otopljen puter, brašno, jedno celo jaje i jedno belance, pa umesite testo.
  2. Pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči. Naraslo testo premesite i oblikujte u krug srednje debljine, pa ga stavite u podmazan pleh.
  3. Pogaču premažite razmućenim žumancetom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
  4. Kada je pečena i dok je još vruća stavite odozgo tri kašike kajmaka i ostavite koji minut da se rastopi.

(Kurir.rs)

01:28
SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir TV