Jedan od najjednostavnijih fantastičnih ukusa iz kuhinje jeste ukus pečenog belog luka. Priprema je vrlo jednostavna, a možete ga i čuvati dva-tri dana u frižideru.

Samo pazite, ako nakon tog obroka planirate da se ljubite, poželjno je da je i druga osoba isto kao i vi jela beli luk.

profimedia0159973729.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci:

4 glavice belog luka maslinovo ili suncokretovo ulje so

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Očistite beli luk od spoljašnje ljuske (ali svaki čen treba da ostane u svojoj kori), isecite ga nožem pola centimetra od vrha glavice, pokapajte uljem i posolite (neki na njega stave i malo meda, to mu daje slatkast ukus). Stavite ga u pleh na papir za pečenje ili ga zamotajte u foliju tako da u paketić ne ulazi vazduh i pecite 45-60 minuta, dok ne omekša i poprimi zlatnosmeđu boju. Kad je gotov, mekan je i lako ga je istisnuti iz opne. Neka se malo ohladi pre posluživanja.

stockphotogarlicheadwithherbsroastedinfatonplate298455821-1.jpg
Foto: Shutterstock

Sa čim ga možete kombinovati?

Pomešajte ga s maslacem ili biljnim namazima, koristite ga u sendvičima, sjajan je kao dodatak sosevima za testeninu, ili njime jednostavno premažite hleb.

profimedia0631987130.jpg
Foto: Profmedia

Možete ga dodati i u pire krompir ili jednostavno izgnječiti i mazati preko pečenog ili prženog komada mesa.

profimedia0133255075.jpg
Foto: Profmedia

I zapamtite, nema ništa zdravije od belog luka. Savršenstvo od namirnice.

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

02:15
NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija