IDEALAN SLATKIŠ ZA ONE KOJI POSTE NA VODI: JAFA KOLAČ u posnoj varijanti! Sprema se BRZO, a još brže se smaže (RECEPT)
Posni jafa kolač dopašće se čak i onima koji ne poste, a idealan je ako se striktno pridržavate pravila.
Možete ga jesti i u onim danima kada je post na vodi, a ukus ovog kolača će vas uveriti da se i od posnih namirnica mogu pripremiti izvrsne poslastice, jednako ukusne kao mrsne.
Potrebni sastojci:
- 4 šolje belog brašna, 4 šolje pšeničnog griza, 2 šolje šećera, 100 grama mlevenih oraha (a možete po želji dodati i maka, ili kokosa), 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, narendana kora limuna i pomorandže, 4 šolje vode;
- za preliv će vam trebati 4 šolje šećera, 4 šolje soka od pomorandže, 1 pomorandža;
- još je potrebno dodati i 100 grama suvog grožđa i 3 kašike griza za posipanje.
Priprema:
Suvo grožđe preliti sa vrelom vodom i ostaviti oko deset minuta da nabubri. Potom ga procediti i umešati sa grizom.
Sve praškaste sastojke gore navedene odjednom izmešati, i možete ih umutiti mikserom i ostaviti da testo malo odstoji, oko 10 minuta. Izliti u pleh koji treba predhodno obložiti pek papirom.
Odozgo posuti suvo grožđe i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170 ili 180 stepeni, u zavisnosti od jačine pećnice. Otprilike se peče 20 minuta a za to vreme je potrebno skuvati sirup.
Sok izmešati sa šećerom, ubaciti pomorandže i kuvati oko 20 minuta. Voće pootm izvaditi, i sa vrelim sirupom preliti vreo kolač.
Ostaviti da se kolač prohladi oko 15 minuta, onda iseći ga na kocke i pustiti da upije sirup. Kako bi brže upio sok, pečeni kolač izbockati čačkalicom.
Najukusniji će biti ako ga servirate nakon par sati, ili sutradan.
(Kurir.rs)
Bonus video:
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!