Posni jafa kolač dopašće se čak i onima koji ne poste, a idealan je ako se striktno pridržavate pravila.

Možete ga jesti i u onim danima kada je post na vodi, a ukus ovog kolača će vas uveriti da se i od posnih namirnica mogu pripremiti izvrsne poslastice, jednako ukusne kao mrsne.

stockphotofamilycookinghomemadecakesmomshandsandtwodaughtersinflouronablacktablebackground753450199.jpg
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

- 4 šolje belog brašna, 4 šolje pšeničnog griza, 2 šolje šećera, 100 grama mlevenih oraha (a možete po želji dodati i maka, ili kokosa), 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, narendana kora limuna i pomorandže, 4 šolje vode;

- za preliv će vam trebati 4 šolje šećera, 4 šolje soka od pomorandže, 1 pomorandža;

- još je potrebno dodati i 100 grama suvog grožđa i 3 kašike griza za posipanje.

Priprema:

Suvo grožđe preliti sa vrelom vodom i ostaviti oko deset minuta da nabubri. Potom ga procediti i umešati sa grizom.

Sve praškaste sastojke gore navedene odjednom izmešati, i možete ih umutiti mikserom i ostaviti da testo malo odstoji, oko 10 minuta. Izliti u pleh koji treba predhodno obložiti pek papirom.

profimedia0528875838.jpg
Foto: Profimedia

Odozgo posuti suvo grožđe i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170 ili 180 stepeni, u zavisnosti od jačine pećnice. Otprilike se peče 20 minuta a za to vreme je potrebno skuvati sirup.

Sok izmešati sa šećerom, ubaciti pomorandže i kuvati oko 20 minuta. Voće pootm izvaditi, i sa vrelim sirupom preliti vreo kolač.

Ostaviti da se kolač prohladi oko 15 minuta, onda iseći ga na kocke i pustiti da upije sirup. Kako bi brže upio sok, pečeni kolač izbockati čačkalicom.

Najukusniji će biti ako ga servirate nakon par sati, ili sutradan.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:31
ORIGINALNI RECEPT ZA TUFAHIJE Izvor: Kurir televizija