Bilo da ste tek početnik ili imate dugogodišnje iskustvo u kuvanju, uvek je dobro znati korisne stavari koje olakšavaju kuvanje

Svaka domaćica ima neki svoj način i trik kako priprema omiljena jela. Kako bi se vašem kuhinjskom umeću divili ukućani i gosti koje dočekujete, otkrićemo vam trikove domaćica za brže spremanje obroka i ukusniju hranu.

Riba

stockphotoordinaryhousewifecookingfishandpotatoesinsheetpan148356836-copy.jpg
Shutterstock 

- Kako biste izbegli da prilikom prženja ribe, ulje prska na sve strane, u zagrejano ulje stavite malo soli i brašna.

- Riba pečena na roštilju biće ukusnija i imaće rumeniju koricu, ako je posle svih priprema pospete brašnom.

- Riba će se lakše očistiti od krljušti, ako se prvo istrlja vinskim sirćetom.

- Neprijatan miris iz tiganja posle prženja, nestaće kada ga obrišete novinskim papirom i operete sirćetom.

Luk

profimedia0255182548.jpg
Profimedia 

- Mladi luk će donekle izgubiti jak miris i ljutinu ako se pre služenja ostavi da odstoji nekoliko minuta u hladnoj vodi kojoj se doda malo sirćeta.

- Miris luka sa ruku uklonićete ako vlažne ruke istrljare solju, kao i da ih posle operete u toploj vodi sapunom. Takođe, možete i da ih istrljate talogom od kafe.

- Oči vam neće suziti pri sečenju luka, ako glavicu najpre potopite u vrelu vodu, a zatim u hladnu.

- Komadići luka pri dinstanju brže će omekšati i ravnomerno porumeneti, ako se u toku dinstanja pospu malom količinom šećera.

- Luk će imati bolji ukus ako se pre prženja malo prokuva u vreloj vodi.

- Očišćen i isečen crni luk ne sme dugo da stoji, jer na vazduhu gubi hranljiva svojstva, postaje težak za varenje i štetan za želudac.

Pileće meso

profimedia0332492375.jpg
Profimedia 

- Pileće meso biće sočno i meko ako se premaže limunovim sokom pre nego što se isprži. Takođe, biće sočno ako se pre stavljanja u rernu prelije vrelom masnoćom, koja će sprečiti oticanje sokova.

- Meso od starije kokoške brže će se skuvati i biće ukusnije ako se pre početka kuvanja sipa kašika rakije.

- Pečeno pile biće ukusnije ako ga prvo dobro posolite, pobiberite, poprskate sokom od jednog limuna i ostavite da stoji pre pečenja nekoliko sati. Takođe, dok je još toplo, prelijte ga belim vinom, kožica će ostati sočna i ukusna.

Krompir

profimedia0337570321.jpg
Profimedia 

- Prženi krompir biće znatno ukusniji ako tokom njegove pripreme dodate jedanu grančicu ruzmarina.

- Neoljušten krompir u rerni brže će omekšati ukoliko prethodno stoji desetak minuta u vreloj vodi.

- Nije preporučljivo ljuštiti krompir i šargarepu pre kuvanja jer su vitamini i minerali najviše koncentrisani odmah ispod ljuske.

- Pire krompir biće još ukusniji ukoliko mu se doda malo šećera.

- Bareni krompir neće dobiti tamnosivu boju ako se iz metalnog suda odmah po završenom kuvanju preruči u drugi sud.

- Krompir u ljusci neće popucati za vreme kuvanja ako kada nakon što provri dodate malo soli.

- Prženi krompir će biti ravnomerno slan ukoliko se posoli u toku prženja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:43
Recept za teleće šnicle u limun sosu sa taljatelama Izvor: Kurir televizija