MALE TAJNE VELIKIH DOMAĆICA! Trikovi u kuhinji koji će vam olakšati život: Ako uradite OVO luku, sigurno nećete PLAKATI!
Bilo da ste tek početnik ili imate dugogodišnje iskustvo u kuvanju, uvek je dobro znati korisne stavari koje olakšavaju kuvanje
Svaka domaćica ima neki svoj način i trik kako priprema omiljena jela. Kako bi se vašem kuhinjskom umeću divili ukućani i gosti koje dočekujete, otkrićemo vam trikove domaćica za brže spremanje obroka i ukusniju hranu.
Riba
- Kako biste izbegli da prilikom prženja ribe, ulje prska na sve strane, u zagrejano ulje stavite malo soli i brašna.
- Riba pečena na roštilju biće ukusnija i imaće rumeniju koricu, ako je posle svih priprema pospete brašnom.
- Riba će se lakše očistiti od krljušti, ako se prvo istrlja vinskim sirćetom.
- Neprijatan miris iz tiganja posle prženja, nestaće kada ga obrišete novinskim papirom i operete sirćetom.
Luk
- Mladi luk će donekle izgubiti jak miris i ljutinu ako se pre služenja ostavi da odstoji nekoliko minuta u hladnoj vodi kojoj se doda malo sirćeta.
- Miris luka sa ruku uklonićete ako vlažne ruke istrljare solju, kao i da ih posle operete u toploj vodi sapunom. Takođe, možete i da ih istrljate talogom od kafe.
- Oči vam neće suziti pri sečenju luka, ako glavicu najpre potopite u vrelu vodu, a zatim u hladnu.
- Komadići luka pri dinstanju brže će omekšati i ravnomerno porumeneti, ako se u toku dinstanja pospu malom količinom šećera.
- Luk će imati bolji ukus ako se pre prženja malo prokuva u vreloj vodi.
- Očišćen i isečen crni luk ne sme dugo da stoji, jer na vazduhu gubi hranljiva svojstva, postaje težak za varenje i štetan za želudac.
Pileće meso
- Pileće meso biće sočno i meko ako se premaže limunovim sokom pre nego što se isprži. Takođe, biće sočno ako se pre stavljanja u rernu prelije vrelom masnoćom, koja će sprečiti oticanje sokova.
- Meso od starije kokoške brže će se skuvati i biće ukusnije ako se pre početka kuvanja sipa kašika rakije.
- Pečeno pile biće ukusnije ako ga prvo dobro posolite, pobiberite, poprskate sokom od jednog limuna i ostavite da stoji pre pečenja nekoliko sati. Takođe, dok je još toplo, prelijte ga belim vinom, kožica će ostati sočna i ukusna.
Krompir
- Prženi krompir biće znatno ukusniji ako tokom njegove pripreme dodate jedanu grančicu ruzmarina.
- Neoljušten krompir u rerni brže će omekšati ukoliko prethodno stoji desetak minuta u vreloj vodi.
- Nije preporučljivo ljuštiti krompir i šargarepu pre kuvanja jer su vitamini i minerali najviše koncentrisani odmah ispod ljuske.
- Pire krompir biće još ukusniji ukoliko mu se doda malo šećera.
- Bareni krompir neće dobiti tamnosivu boju ako se iz metalnog suda odmah po završenom kuvanju preruči u drugi sud.
- Krompir u ljusci neće popucati za vreme kuvanja ako kada nakon što provri dodate malo soli.
- Prženi krompir će biti ravnomerno slan ukoliko se posoli u toku prženja.
(Kurir.rs)
Bonus video:
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)