NAMIRNICE IDEALNE ZA ONE KOJI SU INTOLERANTNI NA GLUTEN: Ozloglašenog sastojka u njima nema ni GRAM!
Gluten spada u proteine i nalazi se u žitaricama, kao na primer pirinač ili kukuruz, i u ovim slučajevima on uglavnom nije loš.
Međutim, problem predstavlja gluten koji se nalazi u ječmu, pšenici i raži. Ako je unet u organizam preko ovih žitarica, gluten reaguje kao toksin i dolazi do stvaranja upalnog procesa u organizmu, i samim tim sprečava apsorpciju nutrijenata iz ishrane.
Intolerancija na gluten ranije nije bila ovoliko zastupljena, a to danas možemo zahvaliti velikom i ubrzanom razvoju industrije.
Ljudi koji imaju probavne probleme - nadimanje, grčeve, dijareju, konstipaciju ili sluz u stolici, uglavnom se testiraju na celijakiju, bolest koja se dobija ukoliko ste intolerantni na gluten.
Ljudi koji imaju ovu dijagnozu, potrebno je da regulišu ishranu i skroz izbaciti namirnice koje imaju gluten, jer će im se simptomi uvek iznova vraćati.
Postoji dosta namirnica koje ne sadrže gluten i mogu postati deo svakodnevne ishrane osoba koje su intolerantne na ovaj protein. Neke od njih su sir, puter, mleko, voće i povrće, meso i riba, krompir i pirinač.
Veliki broj ljudi nema toliko izraženu intoleranciju, pa im neće uvek škoditi ukoliko postoji gluten u tragovima, ali svakako treba izbegavati neprijatnosti i mučiti organizam upalnim procesima koji nisu poželjni.
(Kurir.rs/Glossy)
Bonus video:
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)