Svi delovi koprive – stabljika, lišće, cvet i koren – imaju lekovita svojstva. Leči upale urinarnog trakta, čisti krv, snižava šećer, a kako sadrži obilje gvožđa, briše i umor, leči anemiju...

kopriva-3.jpg
Foto: Profimedia

Ako ćete sami brati koprivu, sad je pravo vreme, listovi su mladi i zdravi. Možete odmah da je pripremate, ili sušite u tankom sloju u hladu, kako bi sačuvala lepu zelenu boju.

List se bere u proleće jer je mlad i zdrav, suši u tankom sloju u hladu.

kopriva-2.jpg
Foto: Profimedia

Koren sačuvajte, možete da ga izvadite u jesen.Tada ga očistite od zemlje, operite i sušite na suncu ili u sušari. Posebno se preporučuje muškarcima koji imaju probleme sa prostatom.

ČORBA OD KOPRIVE

Sastojci:

  • 3 veze koprive
  • 2 krompira
profimedia0009188729.jpg
Foto: Profimedia
  • 1 šaka ovesinh pahuljica
  • 1 veza mladog luka
  • 1 velika kašika biljne pavlake za kuvanje (obična pavlaka za one koji ne poste)
  • so, biber

Priprema:

kopriva.jpg
Foto: Profimedia
  1. Natopite koprivu vodom i ostavite da odstoji, neće vas žariti dok je sečete. Sitno iseckajte i mladi crni luk, a krompir na kockice.
  2. U prigodnu šerpu ili lonac stavite vodu da provri, dodajte prvo mladi crni luk (može i beli), pa zajedno krompir i pirinač.
  3. Kad sastojci čorbe malo omeknu, sipajte ovsene pahuljice i koprivu, začinite čorbu po želji solju i biberom i ostavite da se kuva na laganoj vatri dok ne bude gotov kormpir
  4. Razmutite pavlaku sa malo tečnosti iz čorbe i dodajte je u šerpu.
  5. Po želji, čorbu na trpezi možete dodatno da zakiselite pavlakom, odlična zamena su kiselo mleko ili gusti jogurt. Služite uz prepečen hleb.

Savet plus: Umesto krompira možete da koristite i pirinač.

Kurir.rs

Bonus video:

01:05
ZLATA JE EKSPLOZIVNA, EKSKLUZIVNA I ZLATNA! Niko ne ostaje ravnodušan na njen šarm, a sad nam je dala RECEPT za VESEO ŽIVOT Izvor: Kurir televizija