Ne zna se ko je tačno izmislio panakotu i kada, ali je njen nastanak tesno povezan sa istorijom Pijemonta.

Masline nisu mogle da se gaje u ovom regionu, tako da su se tokom pripreme tradicionalnih jela uvek koristili puter ili mast umesto ulja. Kako bi imali puter i mast, gajili su stoku, tako da je u ovom regionu uvek bilo obilja mleka i pavlake. Stoga je sasvim logično da je jedan od njihovih tradicionalnih deserta upravo ovaj koji se pravi od masne slatke pavlake.

Panakota (kuvani krem) se uglavnom pravi od slatke pavlake, šećera, želatina i često se dodaje malo vanile. Posebno je ukusna u kombinaciji s komadićima voća i voćnim sosovima.

pavlaka.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica želatina
  • 4 kašike vode

Za preliv:

  • 300 g malina
  • 300 ml vode
  • 5 kašika šećera
  • 30 g gustina
loznica--cena-dobra.jpg
Saša Trifunović 

Priprema:

  1. Želatin prelijte vodom i ostavite da nabubri.
  2. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer, kuvajte dok ne provri.
  3. Kada provri, sklonite na šporeta, dodajte vanilin šećer i želatin, pa mešajte dok se sve ne sjedini.
  4. Smesu sipajte u čaše, ostavite da se prohladi, pa ih prebacite u frižider.
  5. Za preliv u šerpicu stavite maline i šećer, prelijte vodom i mešajte dok ne provri.
  6. Ostavite da se ohladi, pa prelijte preko stegnute panakote i ponovo sve stavite u frižider.

(Kurir.rs)

00:53
ANGELA MERKEL OD MARCIPANA Nemci napravili slatkiš sa likom odlazeće kancelarke Izvor: Kurir televiizija