Vanilice su tradicionalan srpski kolač koji se obično služi na slavama ili kada su praznici.

U pojedinim delovima Srbije vanilice zovu i vormice, poljupčići... Ne postoji tačan recept za pravljenje ovog nadasve jednostavnog kolača, ali u svim varijantama sadrži tri osnovne namirnice brašno, mast i šećer, a maže se džemom.

Italijanska verzija vanilica je jednako ukusna kao srpska, a razlika je u premazu. Mi premazujemo testo džemom, a oni nutelom. I oni uvaljaju u orahe.

orah-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 120 g putera
  • 120 g šećera
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 8 g vanilin šećera
  • 250 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 belance seckani orasi nutela
profimedia0354781917.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

  1. Pomešajte puter, šećer, jaje, žumance, vanilin šećer i rukama sjedinite.
  2. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa umesite testo. Prekrijte ga providnom folijom, pa stavite u frižider na pola sata.
  3. Uzimajte male parčiće testa, pa oblikujte lopticu i uvaljajte gornji deo u belance, a onda i u orahe.
  4. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
  5. Premažite nutelom, pa preklopite drugim kolačićem.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

01:39
MOŽEŠ DA JEDEŠ DO MILE VOLJE! Aleksandra pravi NAJZDRAVIJE KOLAČe sa NEVEROVATNOM kombinacijom ukusa (KURIR TELEVITZIJA) Izvor: Kurir televizija