VANILICE SA KREMOM OD ČOKOLADE: Starinski SRPSKI kolač na ITALIJANSKI način (RECEPT)
Vanilice su tradicionalan srpski kolač koji se obično služi na slavama ili kada su praznici.
U pojedinim delovima Srbije vanilice zovu i vormice, poljupčići... Ne postoji tačan recept za pravljenje ovog nadasve jednostavnog kolača, ali u svim varijantama sadrži tri osnovne namirnice brašno, mast i šećer, a maže se džemom.
Italijanska verzija vanilica je jednako ukusna kao srpska, a razlika je u premazu. Mi premazujemo testo džemom, a oni nutelom. I oni uvaljaju u orahe.
Sastojci:
- 120 g putera
- 120 g šećera
- 1 jaje + 1 žumance
- 8 g vanilin šećera
- 250 g brašna
- 5 g praška za pecivo
- 1 belance seckani orasi nutela
Priprema:
- Pomešajte puter, šećer, jaje, žumance, vanilin šećer i rukama sjedinite.
- Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa umesite testo. Prekrijte ga providnom folijom, pa stavite u frižider na pola sata.
- Uzimajte male parčiće testa, pa oblikujte lopticu i uvaljajte gornji deo u belance, a onda i u orahe.
- Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
- Premažite nutelom, pa preklopite drugim kolačićem.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore