KREMASTI SOS SA MASLAČKOM: Dragocenim prilogom punim vitamina i minerala OBOGATIĆETE SVAKI posni i mrsni RUČAK (RECEPT)
Uz maslačak ćete zaista biti nepobedivi!
Osim belančevina i smole, gorkih sastojaka (germakranolida), polifenola (flavonoida, kumarina), fitosterola, saponina, karotenoida, polisaharida (inulina), holina, ova fantastična samonikla biljka sadrži i mineralne soli kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, silicijuma kao i vitamine A, B2, C, D… značajne za podizanje imuniteta.
Maslačak takođe stimuliše izlučivanje tečnosti i olakšava rastvaranje taloga u vidu peska, čime preventivno deluje protiv stvaranja bubrežnih kamenaca. Poboljšanim izlučivanjem tečnosti poboljšava se i stanje obolelih od reumatizma i gihta.
Gorka jedinjenja u maslačku podstiču lučenje žuči, što povoljno deluje na varenje masti i proteina i snižavanje uree u krvi. Žuti cvetić može da reši i probleme sa apetitom, ublažava nadimanje i olakšava eliminisanje gasova. Snižava nivo šećera u krvi, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.
Narodna medicina ga preporučuje kao blag laksativ, sredstvo za čišćenje krvi, ali I za ublažavane kožnih tegoba - ekcema, akni, bubuljica.
Od svežih listova koje uberete pre pre cvetanja možete da pripremite osvažavajuću prolećna salatu, a od svežih cvetova, uz dodatak limuna i šećera, pravi se sirup.
Veoma delotvoran je i sok isceđen iz sveže biljke koji se može koristiti tokom perioda vegetacije, dok se u zimskim mesecima preporučuje čaj od korena i nadzemnog dela biljke.
Evo kako ćete da napravite KREMASTI SOS SA MASLAČKOM:
Sastojci:
• 1 kg listova i stabljika maslačka
• 1 slatka crvena paprika
• 3 mlada crna luka
• 3 čena belog luka
• maslinovo ulje
• 400 ml biljne pavlake za kuvanje
• 1 prstohvat muškatnog oraščića
• so, biber
Priprema:
1. Sitno naseckajte papriku, mladi crni luk i beli luk, a lišće maslačka na tanke trakice.
2. U većem tiganju na srednjoj temperaturi na maslinovom ulju izdinstajte luk (mladi i beli) i papriku, dodajte stabljike maslačka i dinstajte još nekoliko minuta.
3. Kad se sve lepo izdinsta, stavite listove maslačka, začinite prema ukusu I nastavite da dinstajte dok tečnost ne ispari.
4. Kad ispari tečnost, sipajte pavlaku i mešajte dok se ne formira gusti sos. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
Kurir.rs
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore