Uz maslačak ćete zaista biti nepobedivi!

maslacak-salata.jpg
Foto: Profimedia

Osim belančevina i smole, gorkih sastojaka (germakranolida), polifenola (flavonoida, kumarina), fitosterola, saponina, karotenoida, polisaharida (inulina), holina, ova fantastična samonikla biljka sadrži i mineralne soli kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, silicijuma kao i vitamine A, B2, C, D… značajne za podizanje imuniteta.

Maslačak takođe stimuliše izlučivanje tečnosti i olakšava rastvaranje taloga u vidu peska, čime preventivno deluje protiv stvaranja bubrežnih kamenaca. Poboljšanim izlučivanjem tečnosti poboljšava se i stanje obolelih od reumatizma i gihta.

maslacak.jpg
Foto: Shutterstock

Gorka jedinjenja u maslačku podstiču lučenje žuči, što povoljno deluje na varenje masti i proteina i snižavanje uree u krvi. Žuti cvetić može da reši i probleme sa apetitom, ublažava nadimanje i olakšava eliminisanje gasova. Snižava nivo šećera u krvi, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.

Narodna medicina ga preporučuje kao blag laksativ, sredstvo za čišćenje krvi, ali I za ublažavane kožnih tegoba - ekcema, akni, bubuljica.

Od svežih listova koje uberete pre pre cvetanja možete da pripremite osvažavajuću prolećna salatu, a od svežih cvetova, uz dodatak limuna i šećera, pravi se sirup.

maslacak-ulje-ulje-od-maslacka.jpg
Foto: Profimedia

Veoma delotvoran je i sok isceđen iz sveže biljke koji se može koristiti tokom perioda vegetacije, dok se u zimskim mesecima preporučuje čaj od korena i nadzemnog dela biljke.

Evo kako ćete da napravite KREMASTI SOS SA MASLAČKOM:

Sastojci:

• 1 kg listova i stabljika maslačka

• 1 slatka crvena paprika

• 3 mlada crna luka

recept-luk.jpg
Foto: Shutterstock

• 3 čena belog luka

• maslinovo ulje

• 400 ml biljne pavlake za kuvanje

• 1 prstohvat muškatnog oraščića

• so, biber

Priprema:

1. Sitno naseckajte papriku, mladi crni luk i beli luk, a lišće maslačka na tanke trakice.

2. U većem tiganju na srednjoj temperaturi na maslinovom ulju izdinstajte luk (mladi i beli) i papriku, dodajte stabljike maslačka i dinstajte još nekoliko minuta.

3. Kad se sve lepo izdinsta, stavite listove maslačka, začinite prema ukusu I nastavite da dinstajte dok tečnost ne ispari.

4. Kad ispari tečnost, sipajte pavlaku i mešajte dok se ne formira gusti sos. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

Kurir.rs

Bonus video:

01:04
NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA Izvor: Kurir televizija