Proleće većina voli, između ostalog, i zbog toga što sa sobom donosi pregršt svežih plodova voća i povrća. Pijace obiluju i zelenišem, a jedno od omiljenih prolećnih jela su sarmice sa zeljem.

Iako je jedna vrsta sarme, ovo jelo se mnogo brže priprema od klasične sa kiselim kupusom.

Sastav fila je isti, a jelo je, iako sa mesom, prilično lagano.

zelje.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 4 veze zelja
  • 500 g junećeg mlevenog mesa
  • 50 g pirinča
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike masti
  • so, biber
profimedia0413608557.jpg
Profimedia 

Priprema:

  1. Očistite zadebljali deo na listu zelja, ali da list ostane ceo. Listove stavite jedan preko drugog u širi sud i prelijte vrelom vodom. Ostavite nekoliko sekundi, pa ocedite.
  2. Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte meso i začine i sve izdinstajte dok meso ne porumeni.
  3. Meso i pirinač sjedinite, pa u prohlađenu masu dodajte jedno jaje da se sve lepo poveže.
  4. Na svaki list stavite po kašiku fila, zavijte i ređajte u vatrostalnu posudu, podmazanu uljem.
  5. Nalijte vodom da sarmice ogreznu i stavite u rernu da se peku oko 40 minuta na 200 stepeni.

(Kurir.rs)

07:28
IRAČANIN ZA ČETIRI GODINE POSTAO PRAVI BEOGRAĐANIN: Zaposlio se, naučio srpski i da pravi sarme (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija