Tepihe predivnih žutih cvetova sigurno ste viđali na vlažnom zemljištu, ali i na ogolelim padinama. Čak i na odbačenom šutu, pa ste ih zbog toga zaobilazili u širokom luku. Nemojte više!

profimedia0348077506.jpg
Profimedia 

Zapamtite dobro kako izgledaju i napravite plan: ovih dana bi trebalo da krenete u prirodu, naberete ih sa stabljikom (bez korena), osušite ili odmah sveže upotrebite - prepuni su vitamina C.

Nećete se pokajati što ste izdvojili vreme, shvatićete to kad kucne čas, odnosno kad počne da vas muči kašalj!

Gorčina i sluz kojima je podbel bogat pomažu u smirivanju upala, promuklosti, smanjiće uporno pročišćavanje grla. Uberite cvetove, pridružite im i razvijene listove koji sadrže više aktivnih materija od žutih krunica.

profimedia0335971592.jpg
Profimedia 

Sveži cvetovi i listovi, izgnječeni u kašu, kao oblog pomažu kod svakog težeg oboljenja pluća, kod crvenog vetra i kod povreda tkiva sa crvenomodrim oteklinama, upale sluzne kese.

Inhalacija parom, od cvetova ili od listova, treba da se primenjuje više puta dnevno kod hroničnog bronhitisa i napada gušenja. Za veoma kratko vreme nastupa veliko olakšanje. A ukapavanjem sveže isceđenog soka možete da izlečićete bolove uha.

Zemljani sud krije spas: zaštitite sebe na vreme!

Sirup od listova podbela pokazao se najboljim kod plućnih bolesti i katra bronhija. Napravite ga sami, nije teško!

profimedia0319207302.jpg
Profimedia 

Zemljani sud ili staklena tegla naizmenično se pune slojevima listova i šećera. Kad se slegne, punite dok ima mesta i dobro povežite sa dva-tri sloja celofana. Zakopajte sud u bašti, na zaštićenom mestu: na pripremljeni sud se stavi daska, a na nju sloj zemlje.

Pod uticajem ravnomerne toplote dolazi do vrenja. Posle osam nedelja posuda se iskopa iz zemlje, dobijeni sirup se prokuva tako da baci jedan do dva ključa. Kad se ohladi, njime se napune male boce širokog grlića. Sirup je zimi, kad vladaju grip i respiratorne infekcije, najbolja zaštita. Uzima se jedna kafena kašika dnevno.

Čaj protiv kašlja

profimedia0303722646.jpg
Profimedia 

Pomešajte u jednakim delovima listove i cvetove podbela sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Poparite dve kafene kašičice u četvrt litra vode. Pijte tri šolje čaja dnevo, zaslađenog medom.

Važno! Nemojte da pijete više od tri šolje dnevno!

Kod upotrebe podbela savetuje se izuzetna opreznost jer neki njegovi sastojci mogu da deluju toksično. Alkaloidi iz biljke se slabo rastvaraju u vodi, pa se čaj može koristiti bez bojazni, ali u strogo određenim dozama: dnevno tri šolje, ne duže od 30 dana.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

01:28
ZAPEČENA SKUŠA: Lak i brz recept (treći deo) Izvor: Kurir televizija