Verovatno mislite da je lako ispržiti jaja, zar ne? Samo ga stavite u tiganj na nekoliko minuta i posao je gotov. Ipak, postoji ključna greška koju mnogi od nas čine svaki put kada prže jaja na oko, i zbog koje ne ispadnu toliko ukusna.

Prema savetima raznih kuvara, ono u čemu većina nas greši jeste količina ulja koju koristimo pre nego što razbijemo jaja u tiganj, jer zbog pogrešne količine jaja ne ispadaju onako kako bismo želeli.

Trik za usavršavanje hrskavog prženog jaja na oko jeste u ulju – i to u puno ulja. Prema rečima kuvara, potrebno vam je dosta ulja u tiganju da bi ova metoda funkcionisala, a ulje mora biti vruće. Proces zahteva gotovo duboko prženje jaja kako bi se postigla željena hrskavost.

stockphotopouringvegetableoilintofryingpan305660375.jpg
Shutterstock 

Kuvarica Huanita Enesi objasnila je za "Mirror" sledeće:

"Morate se uveriti da je ulje vruće pre nego što počnete pržiti jaja. Namažite tiganj uljem, ne okrećite jaja i začinite ih dok ih pržite. Volim da dodam prstohvat sušenog čilija ili bibera za dodatan ukus!"

Dodala je da je najvažniji deo procesa osigurati da vam ulje bude vruće pre nego što i pomislite na razbijanje jaja. Trik je u korištenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje pucketa u ulju i mora ga biti dovoljno da pokrije dno tiganja.

stockphotobrokenchickeneggontheirontablecloseuphorizontalviewarawegg1384308920.jpg
Shutterstock 

"Da biste dobili i odozgo savršeno pržena jaja, prelijte ih kašičicom vrućeg ulja, a možete staviti i poklopac na tiganj, pa će toplina i para zatvoriti vrh, sa savršenim žumancem i mekanim belancem”, objasnila je.

Ako više volite jaja koja nisu delimično hrskava, možete slediti ove savete Džejmija Olivera. Naime, onavj kuvar voli pržena jaja pripremljena tako što smanjite vatru i pržite ih vrlo polako, što daje odlične rezultate, ali duže traje.

Prženo jaje ne sme biti gumeno, a žumanac treba biti poput želea. Stavite tiganj na srednje jaku vatru sa kašičicom maslaca ili ulja. Pričekajte da se zagreje i održavajte vatru na istoj temperaturi, ali jaje ne treba previše krčkati u ulju.

profimedia0543658459.jpg
Profimedia 

Zatim, nakon što se jaje prži minutu na srednjoj vatri, pospite malo krupne morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na nisku i stavite poklopac još jedan minut .

Preostala toplina skuvaće površinu, pa neće biti nedovoljno kuvanog belanca, a žumance će i dalje biti zlatno, tečno i ukusno.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:04
NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA Izvor: Kurir televizija