Kiš je klasični francuski slani kolač koji se sastoji od otvorene kore testa prelivene nadevom od pavlake i komadića sira, mesa, morskih plodova ili povrća.

Najpoznatija varijanta je Kiš Loren, čiji osnovni sastojci su slanina (ili šunka ako je više volite), jaja i sir.

Ovaj “slani kolač” toliko ukusan, da ga morate što pre probati. Priprema je vrlo jednostavna, a sastojke vervovatno već imate u svojoj kuhinji.

profimedia0251359011.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g putera
  • 70 ml vode
  • 100 g slanine
  • 100 g šunke
  • 100 g ementalera
  • 4 jajeta
  • 100 ml kisele pavlake
  • malo soli
stockphotochefgratingcheese244030528.jpg
Shutterstock 

Priprema:

  1. Isecite šunku, sir i slaninu na kockice, a zatim slaninu malo propržite.
  2. U brašno sipajte so, pa dodajte puter isečen na kockice. Rukama sjedinite brašno i puter dok se ne dobije testo koje se mrvi pod prstima. Zatim dodajte vodu i umesite glatko testo.
  3. Razvijte ga u krug malo veći od prečnika pleha od 26 santimetara, prebacite ga na pleh i podignite ivice uz zidove kalupa.
  4. Umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, šunku, slaninu i začinite, pa prelijte testo.
  5. Pecite na 200-220 stepeni dok ne porumeni.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:49
PANDEMIJA NIJE VREME ZA DIJETU! Suzana Mančić ostala vitka i zdrava uz 3 nezaobilazne namirnice (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija