FRANCUSKA PITA SA HRSKAVIM TESTOM: Napravite KIŠ LOREN i osetite ljubav na prvi zalogaj (RECEPT)
Kiš je klasični francuski slani kolač koji se sastoji od otvorene kore testa prelivene nadevom od pavlake i komadića sira, mesa, morskih plodova ili povrća.
Najpoznatija varijanta je Kiš Loren, čiji osnovni sastojci su slanina (ili šunka ako je više volite), jaja i sir.
Ovaj “slani kolač” toliko ukusan, da ga morate što pre probati. Priprema je vrlo jednostavna, a sastojke vervovatno već imate u svojoj kuhinji.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g putera
- 70 ml vode
- 100 g slanine
- 100 g šunke
- 100 g ementalera
- 4 jajeta
- 100 ml kisele pavlake
- malo soli
Priprema:
- Isecite šunku, sir i slaninu na kockice, a zatim slaninu malo propržite.
- U brašno sipajte so, pa dodajte puter isečen na kockice. Rukama sjedinite brašno i puter dok se ne dobije testo koje se mrvi pod prstima. Zatim dodajte vodu i umesite glatko testo.
- Razvijte ga u krug malo veći od prečnika pleha od 26 santimetara, prebacite ga na pleh i podignite ivice uz zidove kalupa.
- Umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, šunku, slaninu i začinite, pa prelijte testo.
- Pecite na 200-220 stepeni dok ne porumeni.
(Kurir.rs)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore