U koji god restoran zdrave hrane da odete, na jelovniku ćete pronaći falafel. Mnogi od nas ne znaju šta je zapravo taj falafel i odakle potiče.

Naime, to je obrok koji vodi poreklo sa Bliskog Istoka, te je u Izraelu jedno od omiljenih jela lokalaca. Ova namirnica izgledakao pržena lopta ili ćufta Međutim, ovo jelo zapravo ne sadrži meso, već je napravljeno od smese koju sačinjavaju leblebije.

130851-profimedia0295992205-ls.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  1. 400 g kuvane leblebije iz konzerve
  2. 1 glavica brokolija
  3. 1 jaje
  4. 30 g brašna
  5. 30 g izrendanog sira
  6. 3 kašike maslinovog ulja
  7. 1 kašičica belog luka u prahu
  8. 1 kašičica suvog peršuna
  9. So i biber po ukusu
stockphotobakedroastedgarlicparmesanandoliveoilbroccolisidedishonwoodentable399110227.jpg
Shutterstock 

Priprema:

  1. Brokoli krupno iseckajte. Leblebije ocedite i isperite, pa ih zajedno kuvajte 2 minuta u kipućoj vodi.
  2. U činiju sipajte dobru polovinu brokolija i leblebije. Sastojke grubo izgnječite viljuškom, pa dodajte brašno, umućeno jaje, sir, beli luk, peršun, so i biber, te ostatak smese. Sjedinite.
  3. Od smese mokrim rukama oblikovati ćuftice.
  4. Na ulju pržite ćuftice, 3-5 minuta sa svake strane. Nakon što porumene, poslužite.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:04
NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA Izvor: Kurir televizija