Svako ko je ikada pravio tortu ili patišpanj zna koliki izazov može biti izvaditi koru iz pleha a da ne pukne. Donosimo vam nekoliko saveta kako da to izbegnete

Kolači najčešće sadrže puno sastojaka koji su skloni lepljenju, a šećeri i proteini posebno.

Starije posude za pečenje koje su oštećene sigurno će ubrzati proces lepljenja. Ako želite da izbegnete problem,sledite ova uputsva i vaši kolači i kore biće savršeni. Kakotvrde poslastičari, najvažnije je da dobro obložite posudu.

Masnoća

stockphotolardondarkrusticbackground566564704.jpg
Shutterstock 

Kakvu god posudu da imate, uvek je dobro prvo da ravnomerno premažete uljem ili mašću. Možete koristiti biljnu mast koja nema miris i ukus, nije skupa i neće zagoreti u rerni. Maslac će dati slatkast ukus, ali i bogat. Ali, kako se lako pali na visokim temperaturama, može promeniti boju i dati malo jači ukus. Tu je i ulje u spreju koje će pomoći, ali kako se lako da izađe previše, papirnim ubrusom obavezno pokupite višak. Ako koristite maslac, kovoljna količina je jedna kašika. Ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi, pa premažite pleh.

Brašno

Brašno je dobra opcija koja će sprečiti lepljenje. Za čokoladne kolače možete koristiti i kakao u prahu, pa ćete se tako i rešiti belih fleka koje mogu da ostanu na kolaču ako se posuda oblaže brašnom. Ako želite da dodate brašno nakon što ste namastili posudu, to uradi tako da u nju stavite brašno i vrtite posudom dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresete.

Masni papir

screenshot-18.jpg
Printscreen/Bakina Kuhinja 

Kada god možete koristite papir za oblaganje, iako se ne slaže dobro sa svim oblicima posuda. Možete i malo namastiti podlogu pre nego što stavite papir kako biste bili još sigurniji, a papir nećete morati da odlepljujete s podloge. Kada koristite papir, on vam i olakšava da lakše izvadite kolač, ali za to morate na rubu posude ostaviti višak papira.

Okrugli kalupi

Njih je najbolje namastiti i pobrašniti ili koristiti sprej. Možete iseći okrugli komad papira i staviti ga na dno i posebno na stranice kalupa.

Kockasti kalupi

Masnoća i brašno su dobra opcija, ali možete isto tako izrezati komade papira, pa njima obložiti dno i stranice.

Kalup za kuglof

profimedia0411689454.jpg
Profimedia 

Brašno i masnoće ili sprej najbolje su opcije, a kako biste što bolje premazali koristite šetkicu. Ako se ipak kolač zalepi, savet je da stavite celu posudu na slabu vatru vrlo kratko kako bi se otopile masnoće. Možete i kolač vratiti kratko u rernu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:01
Voždovčanka iz dragečevskog sela pokrenula sopstvenu proizvodnju pita i kolača Izvor: Kurir televizija