Crvena boja jaja simbolizuje Isusovo stradanje, stoga svaka domaćica za Vaskrs mora prvo da ofarba jaja u crveno, pa onda u boje po želji. Takođe, jaje zvano čuvarkuća uvek je crvene boje, ali ovoga puta ne treba da kupujete prašak ili neku hemiju da biste dobili intenzivnu crvenu boju.

Naše bake i prabake su pre pedeset i nešto godina jaja su farbale sledećim tehnikama, koje su zasigurno zdravije i ne koštaju puno novca.

profimedia0169833829.jpg
Profimedia 

Lukovina i cvekla

Pre Vaskrsa sakupite što više lukovine. Koristite i lukovinu od ljubičastog luka. Stavite u šerpu jaja, obložite ih ljuskama luka, dodajte vodu, 2 kašike soli, malo sirćeta.

U vodu možete da isečete i nekoliko sirovih cvekli. Kuvajte i kada se voda prohladi, izvadite jaja, a zatim ih premažite uljem.

lukovina-3-1.jpg
Kurir 

Sok od višnje

Jaja stavite u šerpu. Nalijte sok od višanja i dodajte malo soli i malo sirćeta. Kuvajte jaja, a kada se ohlade izvadite ih iz vode i premažite uljem.

Mlevena paprika

Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:06
PRAVOSLAVNI USKRS U BOLONJI! Jelisaveta po SRPSKOJ tradiciji jaja ofarbala u lukovini a tu su i ČARAPE! TEO MOŽE BITI SAMO PONOSAN Izvor: Instagram/jagodenamagli