U prodaji su se pojavile prve jagode, a tek očekujemo one slatke, domaće po tezgama pijaca i u supermarketima. Svi ih obožavamo jesti odmah posle temeljnog pranja, neko sa dodatkom šećera ili šlaga, a neko sa čokoladom (mljac!)...

Sve u svemu, da li ih koristili kao voćni međuobrok ili kao ukras na (ili u) kolačima, ovo su mali trikovi koje uopšte nije loše znati...

grcke-jagode-2.jpg
Foto: RTV Mag printscreen

Obucite jagode u čokoladni kaput

Jagode u čokoladi ne samo da su veoma ukusne već mogu probuditi maštu i ulepšati trpezu. Za ovu poslasticu potrebne su vam veće i zrele jagode, koje treba oprati i dobro osušiti. Pripremite čokoladu po želji, belu, mlečnu ili onu za kuvanje. Za posipanje možete pripremiti mlevene lešnike, orahe ili šarene jestive perlice. Držeći jagodu za peteljku, polako je umočite u otopljenu čokoladu tako da prekrije oko 3/4 jagode. Jagodu zatim kratko držite uspravno, pa je odložite na papir za pečenje na poslužavniku. Ukoliko želite, jagode nakon umakanja u čokoladu možete staviti u posudu s lešnicima ili perlicama. Dekorisane jagode zatim stavite u frižider na nekoliko minuta da se čokolada stegne.

profimedia0234160477.jpg
Foto: Profimedia

Očistite ih od peteljki

Pošto je ovo vreme kad se na pijaci već kupuju jagode, ukoliko vam je dosadno čišćenje peteljki s njih, možete se poslužiti običnom slamčicom za pijenje soka. Jagode prvo dobro operite, a onda kroz njih samo nežno provucite slamku od vrha prema peteljci i ona će se veoma lako odvojiti od voćke. Jednostavno, a štedi vreme.

stockphotohowtoremovethetailfromstrawberriesusingacocktailstick283693193.jpg
Foto: Shutterstock

Isecite na jednake listiće

Za pravljenje raznih kolača jagode je veoma često potrebno iseći na jednake listiće, a nožem to i nije baš lako uraditi. Evo kako da to uradite na lak i brz način.

stockphotokitchenapplianceforslicingboiledeggsisolatedonwhite536103358.jpg
Foto: Shutterstock

Uzmite žicu sa stalkom za sečenje jaja (spravica koja se nekad mnogo češće upotrebljavala u domaćinstvima) i u nju stavite očišćenu jagodu. Preko nje lagano spustite žičani deo i bićete oduševljeni rezultatom - jagoda će biti iseckana na jednake delove!

profimedia0169338385.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

MOJE JAGODE SU NAJSLAĐE! Nikola Miletić se već 20 godina bavi uzgojem ovog voća, a u posao su uključeni svi članovi porodice! (KURIR TV) Izvor: Kurir TV