SVI IH POISTOVEĆUJU, A ONI UOPŠTE NISU ISTI: Kad se koristi SODA BIKARBONA, a kad PRAŠAK ZA PECIVO? Vodite računa o JEDNOM PRAVILU
Pojedini ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar pa ih često upotrebljavaju u iste svrhe, kako u kuhinji, tako i u domu.
Ipak, korisno je znati da su različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zameniti jer imaju drukčiju svrhu i delovanje.
Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno baking powder.
Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen-dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.
S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost.
Nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.
Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva.
Imajte na umu, kada pečete kolače i poslastice i koristite sodu bikarbonu, treba da dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.
(Kurir.rs/Klix.ba)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore