Pojedini ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar pa ih često upotrebljavaju u iste svrhe, kako u kuhinji, tako i u domu.

Ipak, korisno je znati da su različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zameniti jer imaju drukčiju svrhu i delovanje.

stockphotoseasaltstarchinthejarandwoodenspoonforrecipesofcosmeticsathomeonawhitewooden577880587.jpg
Shutterstock 

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno baking powder.

Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen-dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.

profimedia0168679701.jpg
Profimedia 

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost.

Nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.

profimedia0317081415.jpg
Profimedia 

Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva.

Imajte na umu, kada pečete kolače i poslastice i koristite sodu bikarbonu, treba da dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Bonus video:

00:48
JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE! Profesionalni kuvar otkrio kako da budete ESPRESNI U SPREMANJU! Izvor: Kurir televizija