KONAČNO RAZREŠENA DILEMA: Kako se pravilno koriste SODA BIKARBONA i PRAŠAK ZA PECIVO za mešenje testa i kolača!
Pojedini ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar pa ih često upotrebljavaju u istu svrhu u kuhinji i domu. Međutim, nije tako.
Soda bikarbona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok. Takođe, soda bikarbona se korisi za čišćenje doma.
S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost. Nije potrebno mešati ga s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i vazdušastu teksturu pečenih namirnica.
Dakle, soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva. Imajte na umu, kada pečete kolače i druge poslastice ako koristite sodu, trebalo bi da dodate i neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.
(Kurir.rs)
Bonus video:
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)