Kada pomislite na prženje hrane, prva asocijacija je čišćenje kuhinje od ulja koje je prskalo svuda prilikom pripreme. Pored toga, postoji i opasnost od toga da uflekate odeću, ili da se pak opržite.

Međutim, postoje jednostavni trikovi kojim se prskanje može sprečiti, a retko koja domaćica zna za njih.

przenje-mesa-mala.jpg
Foto: Shutterstock

Začin pre hrane

Trik koji sprečava prskanje ulja je krajnje lak - čim u tiganj dodate ulje, pre nego što se zagreje, dodate i malo soli, a hranu pre prženja dobro osušite.

Važno je da namirnice koje stavljate na zagrejano ulje ne budu vlažne, jer upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja. Prosušite ih i lagano, uz pomoć špatule, spuštajte u tiganj, sa što manje visine.

przenje-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Temperatura

Možda mislite kako ste do sada postali ekspert i kako vam nije potreban termometar da biste prepoznali temperaturu ulja, ali iznenadili biste se koliko grešite.

Naravno, možete to proveriti pomoću komadića hleba, tosta ili umakanjem drvene varljače - ali nijedan od ovih metoda nije dovoljno precizna i možete ozbiljno omanuti.

profimedia0339973164.jpg
Foto: Profimedia

Prava temperatura ulja pravi razliku između hrskavog, ukusnog jela i mlitave, uljem natopljene hrane, pa možda i nije tako loša ideja uzeti dobar termometar za kuvanje koji će vam uvek tačno reći kada je ulje spremno.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

02:42
OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo Izvor: Kurir televizija