Kuhinja je, pored kupatila, prostorija čijem se čišćenju i higijeni posvećuje najviše pažnje. S obzirom na to da u kuhinji pripremamo hranu, na koju bi lako mogle da pređu bakterije, mnogi od nas je čiste svakodnevno, ali stručnjaci kažu da neka mesta i neke stvari u kuhinji možda zaboravljamo da očistimo.

Sunđeri

Ironija jer, sunđere koristimo da njima peremo i čistimo, a jedna su od stvari u kuhinji na kojima ima najviše bakterija.

Stručnjaci savetuju da sunđere operete toplom vodom i deterdžentom za sudove, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju na 15 minuta. Nakon toga ih iscedite i ostavite da se osuše.

Ako nemate pri ruci nikakvo sredstvo za dezinfekciju, biće dovoljno i da sunđer potopite u ključalu vodu, koja će takođe uništiti sve bakterije.

Sudopera

Redovno čistite sudoperu, a da biste sprečili da se bakterije zadrže u nekim sitnim udubljenjima oko slivnika, recimo, može vam pomoći četkica za zube ili neka druga mala četka. Najbolje je da koristite sredstvo za dezinfekciju ili izbeljivač.

profimedia0468377218.jpg
Profimedia 

Ručke na frižideru i šporetu

Mnogi se ne sete da očiste ručke na frižideru ili "dugmiće" šporeta, a činjenica je da ih ponekad pipnemo rukama na kojima ima brašna ili neke druge hrane dok spremamo. Ove površine redovno čistite toplom vodom i deterdžentom, da biste izbegli da bakterije sa njih prenesete na hranu.

profimedia0280525609.jpg
Profimedia 

Radne površine

Kako i čime čistite radne površine u kuhinji zavisi od kog su materijala napravljene. Generalno pravilo i dobra praksa je da na kraju svakog dana, kada završite pripremanje hrane, prebrišete radne površine krpom i antibakterijskim sprejom.

Daske za sečenje

Koliko god da mislimo da smo ih dobro oprali i da su čiste, na daskama za sečenje se bakterije zadržavaju. Iako drvene važe za najbolje jer su od prirodnog materijala, prilikom sečenja na njima ostaju recke od noža, u kojima se zadržavaju bakterije.

profimedia0583836479.jpg
Profimedia 

Da biste izbegli prenošenje bakterija na hranu, jako je važno da ih redovno perete deterdžentom, a zatim sipajte ključalu vodu, kako biste je sterilisali.

(Kurir.rs/ Blic Žena)

Bonus video:

01:34
SLATKA KUHINJA RADI PUNOM PAROM: Kad se spoje TRI GENERACIJE majstora za slatkiše, nastaje MAGIJA (KURIR TELEVIZIJA)  Izvor: Kurir televizija