Cvekla je lekovito povrće koje podstiče razmenu materija i poboljšava funkciju jetre. Poseduje velike količine vitamina C, karotena, vitamina B1 i B2, kao i minerala: kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, sumpora i joda. Ako ste vegetarijanac, ona je idealna za vašu ishranu jer sadrži kobalt, koji učestvuje u stvaranju vitamina B12, koji vegetarijanci ne unose u dovoljnim količinama.

U slučaju da imate problema s kamenom u bubregu ili osteoporozom, ne preterujte sa unosom cvekle!

profimedia0239629751.jpg
Foto: Prodimedia

Iako nije preterano bogata gvožđem, često se preporučuje anemičnim osobama jer štiti crvena krvna zrnca i povećava elastičnost krvnih sudova, što pospešuje bolje pumpanje krvi. Idealna je za regulisanje krvnog pritiska i smanjuje holesterol. U slučaju da imate problema s kamenom u bubregu ili patite od osteoporoze, nemojte da preterujete sa unosom cvekle jer smanjuje upijanje kalcijuma.

ODLIČAN RECEPT ZA ANEMIJU

Izrendati jednu svežu cveklu srednje veličine, šargarepu i slatku jabuku. U sve to dodati kašičicu meda i sok od jednog limuna. Dobijenu smesu pojesti u toku dana. Ovo je idealna hrana protiv malokrvnosti!

foto: Shutterstock

Kurir.rs

Bonus video:

02:49
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija