NE PRIJA VAM PROMENLJIVO VREME? Ako vas bole zglobovi ili vam je dijagnostikovan artritis, ODMAH izbacite OVO iz ishrane!
Bolovi u zglobovima bude se uvek s povećanom vlagom u vazduhu. Na njih se ovih dana žale i mladi, gutaju brdo tableta ne znajući da tegoba mogu da se reše i ishranom.
Naučnici su dokazali da eliminacijom određenih vrsta namirnica svi možemo da poboljšamo stanje i lakše prebrodimo promenljivo vreme, karakteristično za kraj aprila i početak maja.
Evo šta treba da izbacite iz ishrane kako bi ublažili simptome:
Prerađeno i crveno meso
Dokazano je da obroci koji ne sadrže crveno meso i mesne prerađevine mogu da budu od koristi.
Istraživanja su pokazala povezanost crvenog i prerađenog mesa s upalnim procesima, što može pojačati simptome bolnih zglobova i artritisa.
A čak i ako vam ništa ne fali, treba da znate da visok unos crvenog mesa može da predstavlja faktor rizika za upalni artritis.
Druge prerađene namirnice
Brza hrana, zaslađene žitarice i pekarski proizvodi obično sadrže dodani šećer, konzervanse i druge sastojke koji mogu da izazovu upalu zglobova i pogoršaju simptome već postojećeg artritisa.
Istraživanja pokazuju da ishrana koja se bazira na prerađenoj hrani, a kojoj smo svi poslednjih godina skloni, može da poveća rizik ne samo od reumatoidnog artritisa već i da pogorša celokupno zdravlje uslovljavajući razvoj brojnih drugih oboljenja.
Previše soli
Visok unos natrijuma može da bude razlog što vas bole zglobovi, posebno kad je promenljivo vreme i vazduh prepun vlage. Trebalo bi da smanjite upotrebu soli i uz prerađenu hranu izbegavate konzervisanu hranu, pice i određene sireve.
Ulje
Ako vaš tanjir sadrži puno omega-6 i malo omega-3 masti, to može uvećati šanse za upalne procese u zglobovima i pogoršati već postojeće simptome artroze i reumatoidnog artritisa.
Manji unos biljnih ulja i veći unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama (masna riba), pomoći će vam da ublažite neprijatne bolove u zglobovima ne samo tokom promenljivog i vlažnog vremena, već i inače.
Dodatni šećeri
Trebalo bi svi da ograničimo unos šećera, a posebno osobe koje su već osetile šta znači kad bole zglobovi. Povedite računa – uz standardne slatkiše i zaslađena pića, kupovni sokovi kao i gotovi sosovi mogu značajno da povećaju rizik za nastanak bola.
Ako ih nemilice konzumirate, na vrata će brzo zakucati i artritis. Istraživanja su pokazala da osobe starosti od 20 do 30 godina koje piju zaslađene napitke pet (5) puta nedeljno ili više, imaju tri (3) puta veće šanse od razvoja artritisa od osoba koje su konzumirale malo ili nimalo zaslađenih pića.
Gluten
Belančevina koja se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam povezuju se takođe s upalnim procesima, pa izbacivanje glutena iz ishrane može da ublaži vaše simptome. Inače, osobe sa dijagnostikovanom celijakijom imaju veći rizik od pojave bolova u zglobovima i razvoja reumatoidnog artritisa.
Alkohol
Ako vas bole zglobovi, ograničite ili u potpunosti isključite konzumaciju alkohola. Istraživanja su pokazala da to može povećati učestalost i ozbiljnost napada gihta, kao i da hronična upotreba alkohola može biti povezana s povećanim rizikom od artroze.
Kurir.rs
Bonus video:
"SRBIJU I NJEN RAZVOJ NE SMEMO DA ZAUSTAVIMO" Oglasio se Vučić i poslao snažnu poruku: "Daću sve od sebe u naredne dve godine..." (VIDEO)