Krompir je namirnica koju gotovo uvek imamo kod kuće jer je paktičan, može se spremiti na mnogo načina, a pritom je i ukusan, i daje puno energije.

Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mestu, duže će ostati svež, međutim, retko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija pre upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smestimo na hladno mesto.

profimedia0680749762.jpg
Profimedia 

Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak, nije svaki proklijali krompir jestiv. Evo na šta treba obratiti pažnju ukoliko je krompir proklijao:

Treba proceniti koliko je krompir proklijao - da li su klice kratke i nema ih puno ili su već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, dijareje i povraćanja.

profimedia0680749630.jpg
Profimedia 

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krompir, osim što ima klice, mekan i naboran, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smeo više da se jede.

Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno - klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni, uvektreba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:23
TRIK MASTER ŠEFA ZA SAVRŠEN RESTOVANI KROMPIR! Ukazao na GREŠKU koju bukvalno svi prave i ZBOG KOJE VAM PRILOG ISPADA LOŠE! Izvor: Kurir televizija