URADITE SVE OVAKO I ODUŠEVIĆE VAS REZULTAT: Evo kako da uz pomoć MALIH CAKA pripremu deserta dovedete do savršenstva
Bez obzira na pažnju koju poklonite pripremi deserta, dešava se da nekad ne ispadnu kako treba.
Ubuduće vam se to neće događati: uz pomoć ovih malih caka pripremu omiljenih kolača i deserta dovešćete do savršenstva!
Bez plastike
Izbegavajte plastične posude kada mutite belance. Prionuće uz plastiku i to može da smanji volumen snega.
Prva pomoć - brašno
Da ne biste izgubili nerve dok se trudite da dobro penasto umutite puter, pre mućenja ga pospite s malo brašna.
Druga pomoć - rende
Ako su puter ili margarin previše tvrdi za mućenje posle stajanja u frižideru, kratko ih omekšajte u mikrotalasnoj pećnici uključenoj na minimum. Ako je nemate, uzmite rende i narendajte ih na krupnoj strani.
Ista temperatura
Grudvice će se pojaviti u kremu ako sastojci nisu podjednake temperature. Pokušajte da ih "razbijete" tako što ćete krem da zagrevate na vodenoj pari i mešate ga mikserom.
Kod drugog krema već ćete znati da je ovo najbolje rešenje da ujednačite temperaturu sastojaka i preporučićete ga prijateljicama.
O istom trošku
Mleko koje stavljate u kolač uglavnom se prethodno zagreje ili prokuva. Dok je na ringli, mleku dodajte prigodan ukus i miris zavisno od vrste kolača koji ste namerili da napravite – ekstrakt, koru, ili neki liker.
Lek za lepljivo testo
Ako ste primetili da se testo jako lepi, uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižider da odstoji 30 minuta kako bi se masnoća u testu stegla. Neće se više lepiti!
Snažnija aroma
Orašasti plodovi, bez obzira da li ih u kolače stavljate cele, seckane, mlevene ili u listićima dobiće snažniju aromu kad se prethodno kratko, uz mešanje, zagreju u tiganju bez dodavanja masnoće (listiće badema samo kratko prodrmajte).
Nemojte ih ostavljati u tiganju, prespite ih odmah na tanjir da se hlade kako se ne bi prepekli i dobili tamnu boju.
Bogat sjaj
Oduvek ste želeli da vam se kolač više sjaji, a niste znali kako to da postignete? Evo rešenja: pospite ga obilno šećerom u prahu pet minuta pre isteka vremena predviđenog za pečenje i vratite u rernu. Ako hoćete da se korica karamelizira – šećer u prahu sipajte 10 minuta pre kraja pečenja.
Marmelada spašava stvar
Pre nego što tortu prelijete glazurom, posebno čokoladnom, premažite je marmeladom kako je testo ne bi upilo.
Najbolja alatka
Najlakše ćete glazurom prevući sitne kolače ako ih zahvatite ili bocnete viljuškom, umočite u glazuru i položite na rešetku da se ocede.
Najbolji rezultat
Masnoću i čokoladu za kolače zagrejavajte na pari, a ne u šerpi direktno na ringli.
Mokra krpa
I oblande možete da koristite za rolate i salamice. Neće pucati ako pokvasite vodom čiste kuhinjske krpe, dobro ih iscedite i oblandu ravnomerno umotate sa obe strane. Odložite ih na pola sata da omekšaju, nafilujete, urolate i ostavite da se osuše i stegnu.
Spreman kalup
U kalupu za pečenje torte sloj masnoće i mrvica ili brašna biće čvršći i bolje će držati kore ako namazan i pobrašnjen kalup stavite u frižider dok pripremate testo. Ujedno ćete i lakše odvojiti kore od kalupa kad se ispeku!
Ravnomerno hlađenje
Kad ispečete kolače, stavite ih na čeličnu rešetku kako bi se ravnomerno ohladili. Ako ih položite na čvrstu podlogu, radnu površinu ili sto u kuhinji, oko njih neće sa svih strana strujati vazduh i kolači mogu da izgube oblik.
Da sve bude perfektno
Kad sastavljate jelovnik, pažljivo birajte deserte tako da budu lagani nakon obilnog, teškog obroka, ili posle kasne večere. Teži i hranjiviji slatkiši idu posle laganih jela.
(Kurir.rs)
Bonus video:
U TOKU JE SASTANAK VRHA SNS U ZGRADI PREDSEDNIŠTVA: Prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić