GOZBA KOJU ĆETE OBOŽAVATI: Pripremite SLASNU JARETINU S NANOM, predivan ukus će vam ostati dugo na nepcima (RECEPT)
Za jednu od najčešćih slava u Srbiji pripremaju se jagnjetina i jaretina. Jareće meso se veoma ceni, ima više belančevina, a manje masti od jagnjećeg, a uz to je i neprevaziđenog ukusa.
Mlado meso ima samo 0,79 grama holesterola po porciji, odlična je alternativa i goveđem mesu i piletini. Sadrži 3,2 miligrama gvožđa po porciji; nadmašuje govedinu za 2,9 mg, a piletinu za 1,5 mg.
Prosečan hemijski sastav ovog krtog mesa sadrži oko 75.42 odsto vode, 3.55 odsto masti, 19.95 odsto proteina i 1.06 odsto mineralnih materija. Energetska vrednost je oko 580 kJ na 100 grama.
Uz to, jareće meso ima i esencijalne amino kiseline kao što su lizin (potreban vašem telu za rproizvodnju energije) i treoninitriptofan (borac protiv bolova, nesanice, blažih oblika depresije - pobojšava raspoloženje povećanjem serotonina - hormona sreće, potiskuje osećaj gladi i želju za ugljenim hidratima).
Evo kako možete da pripremite perfektnu JARETINU S NANOM, prste ćete polizati:
SASTOJCI:
- 1 jareći but
- 30 strukova nane
- 1 mala kašika aleve paprike
- 1 mala kašika karija
- ulje
- voda
- so, biber
PRIPREMA:
1.Očistite but od suvišne masnoće i stvite u ulejm podmazanu tepsiju za pečenje. Pospite meso solju prema ukusu, alevom paprikom, karijem i mlevenim biberom.
2.Kada ravnomerno utrljate začine u meso, poređajte strukove nane oko mesa i ostavite da odstoji najmanje jedan sat, kako bi svi mirisi i ukusi prodrli u jaretinu.
3.Nakon što meso odstoji, nalijte sve vodom tako da pokrije dno posude (dva prsta iznad dna) i pokrijte aluminijumskom folijom.
4.Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i pecite meso oko tri sata. Desetak minuta pred kraj pečenja, skinite aluminijmsku da se lepo zapeče.
Poslužite s prilogom po želji i uživajte!
Kurir.rs
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore