Mnogi crni luk čiste tako što bez razmišljanja skinu spoljne listove i bace ih u kantu za smeće, ne znajući da ovaj „otpad“ može da im pomogne da se reše brojnih zdravstvenih tegoba.

profimedia0335392627.jpg
Foto: Profimedia

Stručnjaci upozoravaju da se svi oni koji to čine lišavaju brojnih hranljivih materija: supstance iz svakog dela crnog luka su korisne, posebno one koje se nalaze u ljuskama.

Braonkaste ljuske luka sadrže obilje vlakana za koja inače ne znate kako da ih nadoknadite, a uvek su vam pri ruci jer ovu namirnicu stavljate u gotovo svako kuvano jelo, u salatu, služite je uz u proleće popularan roštilj... Uz njih se u omotaču luka nalaze i flavonoidi koji nas uspešno štite od bolesti i ubrzanog starenja.

luk-zena-suze.jpg
Foto: Profimedia

"Konzumiranje vlakana iz ljuspi crnog luka smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, bolova u želucu i probavnih tegoba, gojaznosti, ali i raka debelog creva, dijabetesa tipa 2“, ustanovili su istraživači Nezavisnog Univerziteta u Madridu.

Njihove britanske kolege takođe savetuju da koristimo ljuske luka jer su odlični izvori fruktana, polimera molekula fruktoze, kao i sumpornih jedinjenja. Fruktani su zapravo prebiotici, što znači da štite naše zdravlje stimulišući rast dobrih bakterija u crevima.

stockphotohandcutredonion309761714.jpg
Foto: Shutterstock

Da se ne bi nakupili i ustalasali trombociti u našem krvotoku – pomažu sumporna jedinjenja. Ujedno imaju više nego izraženo protivupalno dejstvo.

Kurir.rs/Plant Foods for Human Nutrition

Bonus video:

02:15
NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija