Najbitnija stvar kad pravite domaće kiflice, pitu, pogaču i tome slično je da vam testo bude dobro. Neke domaćice se upravo iz tog razloga ne upuštaju u pravljenje specijaliteta od testa.

Međutim, dobra vest je da sa ovim receptom nema greške jer uspeva svaki put. Evo kako ćete postati pravi profesionalac u pravljenju svih ukusnih stvari od testa.

profimedia0317081415.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci:

kilogram brašna

1 prašak za pecivo

1 kašika soli

1 dl ulja

4 dl jogurta

2,5 dl mleka

1 sveža kockica kvasca

2 supene kašike šećera

2 jaja

brasno-testo-kuvar-kuhinja.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Kao i kod pripreme drugih testa prvo stavite toplo mleko u koje ćete ubaciti malo šećera, kvasac, 2 kašike brašna. Malo promešajte tako da se istopi šećer da bi se brže podigao kvasac. Poželjno je da u prostoriji bude toplo da bi se brže postigla željena reakcija.

U drugoj posudi pomešati preostale sastojke. Kad je kvasac dovoljno nadošao sipati ga u sredinu brašna. Zamesiti testo da bude glatko. Ako se lepi za ruke dodajte još malo brašna.

profimedia0156575663.jpg
Foto: Profimedia

Nađite jednu kesu i testo stavite u nju. Možete ga malo pouljiti ili pobrašnjaviti da se ne bi zalepilo. Bitno je da dobro istisnete sav vazduh iz kese, a potom testo stavite u frižider, gde ga možete čuvati i do 7 dana.

Pre mešenja treba testo ostaviti malo na toplom mestu da krene, bar sat vremena, a što duže to bolje. Od ovog testa možete praviti podlogu za picu, slatke i slane kiflice, praviti lepinjice, mini pice, ali i sve drugo što vam padne na pamet.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

00:48
JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE! Profesionalni kuvar otkrio kako da budete ESPRESNI U SPREMANJU! Izvor: Kurir televizija