Tikvica je popularna širom planete, koristi se na milion načina i konzumira se više od 10.000 godina. Kod nas se uglavnom priprema u supama, čorbama, pune se, pohuju, mešaju sa drugim povrćem, svežim sirom ili jogurtom, nalaze se u sosovima, slanim kolačima...

Osim jedinstvenih plodova, možete da jedete i njene predivne cvetove.

cvet-tikvice-shutterstock-62511457.jpg
Shutterstock 

Od tikvica možete da pravite i salatu, slatke specijalitete (iako je reč o voću, većina nas ih ne doživljava tako i naziva ih povrćem!), da je veoma brzo pripremite za zamrzivač ili da napravite zimnicu.

Postoji mnogo vrsta, različitih su boja i oblika, kod se najčešće mogu naći male, svetlozelene ili tamnozelene tikvice koje su slične krastavcima

SASTAV: Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Zelene tikvice su odličan sizvor vitamina B i C, mangana i kalijuma, a žute su bogate i beta karotenom. Većina ovih više nego vrednih sastojaka nalazi se u kori, pa tikvice nemojte da gulite s mladih plodova, samo s onih koji su već prerasli.

tikvice-povrce-zimnica.jpg
Profimedia 

ZDRAVLJE: Nauka je dokazala da svakodnevnao konzumiranje tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima koja umanjuju rizik od pojave raka creva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit. Žene je posebno rado jedu jer ispunjava želudac i time daje sitost – odlična je za mršavljenje.

Ni muškarci ne bi trebalo da je zaobilaze: fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate koja jačem polu otežava mokrenje i seksualne odnose.

Nutrijenti u tikvici čuvaju i zdravlje kardiovaskularnog sistema; smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Zbog visokog udela mangana povoljno deluje i na druge funkcije u organizmu: mangan pospešuje metabolizam proteina i ugljenohidrata, ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola.

Ključan je i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja utiče na formiranje kolagena koja našu kožu čini zdravijom. a zaceljivanje rana bržim. Ako imate suvu kožu, stavite slobodno na lice kolutove tikvice, neka stoje 20 minuta pa isperite. Brzo ćete primetiti koliko je koža svežija i mekša!

TORTICE OD TIKVICA SA SIROM

SASTOJCI:

- 400 g tikvica

-1 jaje

-70 g sira ementalera

profimedia0143388814.jpg
Profimedia 

-60 g prezli

-40 g parmezana (1 kesica)

-2 kašike brašna

-1/2 male kašike origana

-ulje

-so, biber

PRIPREMA:

1. Operite, očistite, izrendajte tikvice i stavite na čistu kuhinjsku krpu da odstoje 10 minuta da se ocedi višak vode.

2. Ako bude potrebno, dodatno ih iscedite i sipajte u veliku činiju pa ih pomešajte sa sitno iseckanim sirom i jajem.

tikvice-spagete-recept-testenina.jpg
Profimedia 

3. U smesu dodajte hlebne mrvice i začine prema ukusu, pa sve dobro promešajte.

4. Oblikujte rukama tortice (veličinu sami odredite po želji), sve dok ne potrošite svu smesu. Dok pravite tortice, uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

5. Namažite tortice sa nekoliko kapi ulja, pa ih položite u prigodnu tepsiju ili pleh obložen papirom za pečenje. U zagrejanoj rerni ih pecite oko 20 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave.

6. Poslužite sa čeri paradajzom, zelenom salatom, rukolom, jogurtom ili sosom po želji.

Savet plus: Možete da ih pečete i u tiganju ili fritezi, ali „popiće“ mnogo više ulja.

tikvice-shutterstock-142479154.jpg
Shutterstock 

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

01:09
Proleće u Kini Izvor: Kineski radio Internacional