BUKOVAČA U SOSU OD PAVLAKE! Ova gljiva je nezamenljiva u prevenciji: Nema ukusnijeg i ZDRAVIJEG JELA! (RECEPT)
Blagotvorna dejstva bukovače otkrili su Kinezi, koriste je svežu, sušenu ili u prahu. Kod nas je počela da se upotrebljava krajem prošlog veka - i mi smo odmah shvatli da je, osim što je jestiva, izuzetno blagotvorna za ljudski organizam.
Može se naći samonikla u prirodi, ali se i vrlo uspešno uzgaja. Kojim god putem da je dospela u vaš tanjir, češće je "privedite" jer može da nam pomogne na mnogo načina.
Bukovača sadrži sve esencijalne amniokiseline, sa izuzekom triptofana, vitamine B1, B2, B5, B6, B7, vitamin P i mnoge minerale - jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Tu je i hlorofil, a ima i obilje vlakana koja vezuju i izbacuju iz organizma sve nagomilane štetne materije. Sadrži veliki procenat ugljenih hidrata i samo oko četiri odsto masti.
U bukovači se nalaze složeni šećeri – polisaharidi, a najvažniji je beta 1,3/1-6-glukan. Antitumorna aktivnost beta-glukana je izuzetno snažna, bilo da se gljiva kao takva konzumira ili se koristi ekstrakt - preparat u kome je sadržan ovaj polisaharid.
Pomaže snižavanju nivoa holesterola i triglicerida: ako se osušena bukovača dodaje u količini četiri odsto ukupnoj dnevnoj ishrani, nivo holesterola će za dva meseca opasti za 65 do 80 odsto!
Evo kako se priprema BUKOVAČA U SOSU OD PAVLAKE!
SASTOJCI:
- -1/2 kg bukovače
- -4 čena belog luka
- -250 ml pavlake za kuvanje
- -50 g putera
- -1/2 veze sveže mirođije
- -1/2 male kašike majčine dušice
- -1/2 male kašike muškatnog oraščića
- -1 prstohvat šećera
- -so, biber
PRIPREMA:
- Očistite bukovače, odsecite donji deo stručka koji je tvrd i isecite ih na željenu veličinu.
- U prigodnoj šerpi ili dubljem tiganju zagrejte puter na ringli i dodajte majčinu dušicu.
- Na rastopljeni puter stavite isečene bukovače, promešajte i ostavite da se dinstaju nekoliko minuta.
- Kad bukovača malo omekša, dodajte iseckan ili izgnječen beli luk i ostavite sve na ringli još neko vreme, dok bukovačea dobro ne omekša. Pazite da to ne traje dugo, postaće žilava!
- Na omekšalu bukovaču sipajte so, šećer, mleveni biber i muškatni oraščić.
- Umutite pavlaku i dodajte je u začinjenu bukovaču, mešajte jedan do dva minuta i sklonite sa ringle.
- Jelo završite sa sveže iseckanom mirođijom. Sve opet blago promešajte i poslužite.
(Kurir.rs)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore