Mnogo se priča o organskoj hrani, prskanom ili neprskanom voću i povrću

A da li uopšte znate kako da proverite da li je paradajz pun “hemije” ili ne?

Proleće je i zvanično počelo i u ponudi na pijacama i piljarama se nalaze voće i povrće koje je čuvano celu zimu. Da bi jabuke što duže potrajale, tretiraju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijum hloridom, a najopasnija od svih ovih supstanci je definil. Pošto je, u stvari, ovo proizvod koji nastaje preradom nafte, ima tendenciju da bude kancerogen.

Paradajz spada u grupu voća i nemoguće ga je održati tokom cele zime, ali već na proleće kreće u prodaju.

stockphotochefispeelingboiledtomatos33993649.jpg
Shutterstock 

Kako da znate da li je paradajz prskan?

Da biste utvrdili da li povrće ili voće ima pesticide, možete da isečete paradajz i pogledate kakva mu je unutrašnjost. Obično paradajz sa toksinima ima žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti “deo”.

Obratite pažnju da paradajz nije iste veličine i identičnog izgleda. S toga izbegavajte upakovane plodove.

Ako paradajz ne izgleda "savršeno", ukoliko na sebi ima brazde, braon šare ili poneki izgleda "felerično", najverovatnije se radi o neprskanom paradajzu.

(Kurir.rs/ Najžena)

Bonus video:

01:56
OVAJ POLJOPRIVREDNIK IMA POSLA TOKOM ČITAVE GODINE, 24h DNEVNO: Sadi 3 različite kulture, samo na jednoj njivi ima 14.000 zasada Izvor: Kurir televizija