U sezoni virusa često konzumiramo čajeve, a mnogi u tome nemaju meru.

Pretpostavka najvećeg broja ljudi je da su čajevi zdravi i da nam samo mogu pomoći u borbi protiv virusa. Međutim, jako je važno da povedemo računa kako konzumiramo žalfiju.

Obična žalfija (Salvia officinalis) sadrži ozloglašenu hemikaliju tujon, koji se, između ostalog, nalazi i u apsintu.Toksičnost tujona je opširno proučavana. Neurotoksičnost je glavni toksični ishod u akutnim i hroničnim studijama.. Tujon može biti otrovan ako dobijete dovoljno. Ova hemikalija može izazvati napade i oštećenje jetre i nervnog sistema.

zalfija-sirup.jpg
Foto: Profimedia

Kako da konzumiram čaj od žalfije?

Najbolje bi bilo da čaj od žalfije koristite isključivo za ispiranje usta. Postoje i tvrdnje da se toksičnost tujona može izbeći ako se žalfija kuva više od 15 minuta. Ipak, u ovom slučaju čaj će biti izuzetno gorak.

Žalfiju svakako ne treba da izbacite iz upotrebe. Jkao je zdrava za zube i usnu duplju. Ako uberete sveže listove žalfije i protrljate njima predeo oko zuba, desni, učinićete ih zdravijim i čvršćim. Takođe se savetuju i proizvodi za kosu na bazi žalfije, jer je umiruju i dodaju sjaj.

(Kurir.rs/ Najžena)

Bonus video:

02:42
OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo Izvor: Kurir televizija