Crni luk je gotovo neizbežna namirnica i predstavlja bazu većinu srpskih jela, ali seckanje zna da bude vrlo neugodno, jer je poznato da od tog trenutka peku, a samim tim i suze oči.

Malo je tradicionalnih kuvanih jela koja su ukusna bez dinstanog crnog luka i isto tako je malo domaćica kojima seckanje crnog luka za pripremu jela ne tera suze na oči.

Profesionalni kuvari imaju svoje isprobane trikove - sečenje izuzetno oštrim nožem, žvakanje komada hleba dok seckaju luk, držanje luka u zamrzivaču 15 minuta ili sat vremena u frižideru pre seckanja.

Jedna korisnica društvene mreže Tviter otkrila je najjednostavniji trik pomoću kog je moguće sa užitkom iseckati luk, bez prolivanja suza.

profimedia0255182548.jpg
Profimedia 

Sve što bi trebalo da uradite jeste da natopite običan papirni ubrus vodom i stavite ga na dasku na kojoj ćete seckati luk.

Ona je i objasnila zašto pomoću ove metode izostaje plakanje:

- Mokri ubrus upija hemijsku supstancu iz luka, koja bi inače našla put do najbližeg “izvora vode”, a to su obično oči.

Kurir.rs

Bonus video:

01:09
Priliv leptira u Junanu Izvor: Kineski radio Internacional