Leti su tikvice neprevaziđene, s njima u tanjiru ćete za tili čas dobiti pun stomak zdravlja. Za svoje potrebe možete da ih gajite na otvorenom, u bašti ili na većoj terasi, a i pijace su ih uvek pune.

tikvice-povrce-zimnica.jpg
Foto: Profimedia

U svežem stanju tikvice možete da čuvate u frižideru pet do sedam dana. Stavite ih u plastičnu kesu, ali tako da mogu da dišu - nemojte ih potpuno zatvoriti.

Ako su plodovi mladi, nemojte da skidate koru, ali ako je tikvica lagano prezrela oljuštite je jer krajevi prilikom pripreme ostaju previše teški i sirovi.

Pre pripreme operite tikvice, oljuštite ih ako nisu mlade i izrendajte. Iscedite višak vode i napunite kese za zamrzivač – možete ih zimi koristiti za čorbe, pite, paste... I za slatkiše, naravno!

coko-mafini-shutterstock-1794412141.jpg
Foto: Shutterstock

Ovu fenomenalnu biljku možete da spremite i za hladnije dane. Potopite tikvice u uzavrelu vodu na dva minuta i brzo ih ohladite u hladnoj vodi; blanširanje deaktivira enzime u plodovima i sprečava propadanje. Ocedite ih i zamrznite, možete ih čuvati u zamrzivaču i do godinu dana.

Ovih dana, uz razna slana jela od tikvice, probajte da napravite fenomenalnu poslasticu. Evo kako se prave ČOKOLADNI MAFINI SA TIKVICAMA:

SASTOJCI:

-300 g tikvica

-100 g čokolade za kuvanje

-2 kašike kakaa

-3 jaja

-1 dl grčkog jogurta

jogurt.jpg
Foto: Profimedia

-160 g belog brašna

-140 g integralnog brašna

-130 g šećera

-3 kašike meda

-1dl ulja

-1 mala kašika ekskrakta vanile

profimedia0168631904.jpg
Foto: Profimedia

-1/2 male kašike praška za pecivo

-1/2 male kašike sode bikarbone

-1/2 male kašike cimeta

-so

priprema-coko-mafina-sa-tikvicama-shutterstock-1794334936.jpg
Foto: Shutterstock

PRIPREMA:

1.Otopite čokoladu na pari i ostavite sa strane, tikvice operite, očistite i izribajte, Treba da puste višak tečnosti, pa ih stavite u cediljku.

2.U prigodnoj posudi pomešajtei obe vrste brašna, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, cimet.

topljenje-cokolade-shutterstock-563138188.jpg
Foto: Shutterstock

3.Uzmite drugu posudu i u nju stavite jaje i šećer. Mutite oko 1 minut, pa polako dodajte ulje nastavljajući s mućenjem. Zatim sipajte jogurt, med i vaniliju i miksajte da sve dobro sjedini.

4.Dodajte naribane tikvice, prethodno ih dodatno iscedite ako je potrebno i sve kratko umutite.

coko-tikvice-shutterstock-1794412129.jpg
Foto: Shutterstock

5.U masu stavite suve sastojke i mutite najmanjom brzinom, a na kraju umešajte otopljenu čokoladu.

6.Dobijenu smesu sipajte u podmazane kalupe za mafine ili napravite sami male mafine i stavite u pleh na podmazan papir za pečenje i pecite ih 20-ak minuta na 180 °C.

pecenje-mafina-shutterstock-1794360670.jpg
Foto: Shutterstock

SAVET PLUS: Umesto integralnog brašna, možete da koristite i obično brašno, a med možete da zamenite dodatnom količinom šećera

Ako nemate jogurt u frižideru, a ne ide vam se po vrućini do prodavnice, sipajte u smesu za mafine još malo ulja.

Kurir.rs

Bonus video:

00:51
Vodopad Hukou u proleće Izvor: Kineski radio Internacional