Starenje je prirodan životni proces i nezaobilazan deo. Ne postoje sigurni načini za sprečavanje starenja, ali postoje neke stvari koje radite i koje možda usporavaju ili ubrzavaju proces starenja.

profimedia0385830715.jpg
Profimedia 

Ako ste od onih koji prihvataju proces starenja i gledate na bore i opuštenu kožu kao na znak časti ili znak dobrog života, onda se ne brinite. Ali ako ste mislili da morate preduzeti korake u borbi protiv vremena i dati sve od sebe da održite mladalački izgled, onda čitajte dalje kako biste naučili pet prehrambenih navika zbog kojih brže starite.

nezdrava-hrana-brza-hrana.jpg
Thinkstock 

1. jedite više proteina

- Zbog neunošenja dovoljno proteina možete brže ostariti - objašnjava doktorka Anja Rozen, dodajući da proteini u ishrani pomažu u održavanju čiste telesne mase.

Kao takav, gubitak mišića kako starimo, poznat i kao sarkopenija, doprinosi povredama i hroničnim bolestima.

profimedia0090029892.jpg
Profimedia 

2. Jedete previše šećera

Iako većina ljudi uživa u jedenju slatkiša, prekomerno uživanje u šećeru može igrati ulogu u bržem starenju.

- Konzumiranje hrane bogate šećerom može da potpomogne ostarenje - objašnjava registrovana dijetetičarka Katrin Pajper.

Ona dodaje da ova navika u ishrani može prouzrokovati povišene nivoe glukoze u krvi, što može da stimuliše proizvodnju naprednih krajnjih produkata glikacije.

profimedia0580232489.jpg
Profimedia 

3. Ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su važna za održavanje redovnog pražnjenja creva, a prema doktorki Džanet Kimšal, neunošenje adekvatnih vlakana može ubrzati starenje.

Ona kaže da su vlakna povezana s manjim rizikom od bolesti i da je njihovo konzumiranje povezano i sa smanjenjem upala i zdravlja creva. Ovi faktori su, takođe, povezani s dugovečnošću.

profimedia0090033639.jpg
Profimedia 

4.Jedete prevelike količine prerađenog mesa

Jedenje kobasica i mesa za ručak može imati odličan ukus, ali njihovo često jedenje neće učiniti nikakvu uslugu vašem telu u pogledu starenja. Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je prerađeno meso kao kancerogen grupe 1, što znači da je konzumiranje ove hrane povezano sa povećanim rizikom od raka.

A budući da su mnoge od ovih namirnica pune natrijuma, njihovo prekomerno jedenje može biti povezano sa starenjem ćelija.

profimedia0090024916.jpg
Profimedia 

5. Ne jedete povrće

Slatki krompir, šargarepa i tikva sadrže beta-karoten, karotenoid koji nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti. Karotenoidi, poput beta-karotena, akumuliraju se u našem krajnjem sloju kože i deluju kao zaštitna barijera za ultraljubičasto zračenje.

Konzumiranje hrane sa beta-karotenom pomaže u sprečavanju starenja kože podržavajući elastičnost i hidrataciju kože i smanjujući razvoj bora i staračkih pjega. Podaci takođe pokazuju da uključivanje potrebne količine beta karotena u ishranu može pomoći u zaštiti kože od oštećenja UV zracima.

sve-imate-na-pijaci--stockphotofreshorganicvegetabledeliveryboxonawoodenbackground1687307662.jpg
Shutterstock 

Kurir.rs / B92

Bonus video:

00:14
Tamara Đurić snimkom iz teretane raspalila maštu Izvor: Instagram