Bez domaće kafe malo ko u Srbiji može da zamisli jutro. U našem narodu kafa je simbol za rano jutro, podnevnu trač partiju sa kolegama i poslepodnevni izlazak sa prijateljima.

shutterstock-287281955.jpg
Shutterstock 

Kada mlada žena nauči da kuva domaći kafu redovno joj kažu da može da se uda, ipak ono što je zanimljivo je činjenica da danas, uprkos popolarnosti ovog toplog napitka, malo ko zna da ga pripremi na pravi način.

Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa. Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja količina vode (kako bi se napravio prostor u džezvi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se sipa ostatak vode.

profimedia0157856852.jpg
Profimedia 

Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da "baci ključ". Ako je verovati stručnjacima, ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan sitan detalj u pripremi, jedna "greška" joj menja ukus.Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:06
UKOLIKO PLANIRATE LETOVANJE U GRČKU! Ovo su nove cene, pogledajte koliko sada košta GIROS I KAFA Izvor: Kurir televizija