Ako vaše znojne i lojne žlezde na licu, dolaskom toplijih dana, pojačano rade, a pore su više otvorene, onda je ova kozmetika pravi izbor za vas

Mineralna šminka je napravljena isključivo od minerala - materijala ekstrahovanih iz Zemlje. Glavni sastojci mineralne šminke su oksidi gvožđa i cinka, koji se melju i sitne, šimeraste čestice, kako bismo ih koristili na koži.

Ova šminka je sve popularnija poslednjih godina jer potrošači postaju svesniji sastojaka u konvencionalnoj dekorativnoj kozmetici i njihovih potencijalnih učinka na kožu i celokupno zdravlje.

Ova promena ne iznenađuje jer mineralna šminka nudi brojne prednosti, posebno leti. Bez sintetičkih sastojaka koji zapušavaju pore, moglo bi se reći da mineralna šminka može izgledati bolje i poboljšati vaš celokupni ten. Osim toga, gotovo je vodootporna, što je fantastično u danima povećane vlage i vrućine.

no1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Štiti kožu od UV zračenja

U mnogim mineralnim puderima, rumenilima i senkama, pronaći ćete cinkov oksid i titanijum dioksid, iste one sastojke koji se nalaze u prirodnim kremama za sunčanje. Prosečan zaštitni faktor mineralne šminke je oko SPF 15, tako da je to odličan način da licu, uz kremu s UV faktorom (koji bi trebalo biti najmanje 30), pružite dozu ekstra zaštite.

Apsorbuje višak sebuma

Glavni sastojak mineralne šminke je cinkov oksid koji ima umirujuće i protivupalno delovanje, a pored toga deluje i matirajuće. Drugim rečima, apsorbuje višak sebuma, pa je odličan izbor za kombinovanu i masnu kožu koja luči previše masnoće. Mineralna šminka ima manje konzervansa, ne sadrži sintetičke boje i mirise, pa je dobar odabir i za osetljivu kožu.

shutterstock-1577892538.jpg
Shuterstock 
foto: Shuterstock

Postojana

Mineralna šminka je postojana i dugotrajna jer odlično odoleva visokim temperaturama, znoju, vodi i vazi u vazduhu. Možete ceo dan uživati na plaži, a ten se neće pomeriti. Razlog je to što se titanijum dioksid ne apsorbuje u vodi, pa ovu šminku možete da nosite čak i onda kada idete na plivanje jer je gotovo neosetljiva na spoljašnje uticaje.

Postoje razne vrste mineralne šminke

Kada pomenemo mineralnu šminku, verovatno pomislite na mineralni puder u prahu. Istina je da je to najpoznatija vrsta mineralne šminke, ali znajte da postoje i mineralne senke , maskare, pa čak i sjajevi za usne. Prirodni pigmenti i minerali se mogu ubaciti u bilo koju formulu.

(Kurir.rs)

Kurir televizija ZORANA MIHAJLOVIĆ: Ne idem na botoks, istina je da mi dolazi šminkerka u pet ujutro