ŠTA KAD SE POKLOPI SA LETOVANJEM? Ne pijte ništa na svoju ruku da biste ODLOŽILI MENSTRUALNI CIKLUS, treba OVO da uradite
Foto: Profimedia

Nije svejedno

ŠTA KAD SE POKLOPI SA LETOVANJEM? Ne pijte ništa na svoju ruku da biste ODLOŽILI MENSTRUALNI CIKLUS, treba OVO da uradite

Žena -

Žene se sve češće odlažu menstrualni ciklus uz pomoć hormonskih tableta, ili kontraceptivnih pilula koje inače koriste, ako znaju da će se poklopiti sa letovanjem na moru, reci ili uz bazen.

Lek, Zdravlje, Tableta, Placebo
foto: Profimedia

To danas upražnjavaju čak i devojčice od 12-13 godina, koje nisu dostigle potpunu fizičku zrelost, što može da im se osveti!

Ne radite ništa na svoju ruku, ginekolog će uvidom u vaše trenutno zdravstveno stanje preporučiti ono što je za vas najbolje. U prednosti su pripadnice lepšeg pola koje koriste pilule za kontracepciju – potrebno je samo da ne prave pauzu između dve kutije i izostaće menstrualno krvarenje.

Kada su hormonske tablete u pitanju, treba ih piti onoliko dana koliko žena želi da odloži ciklus i to samo ako odobri ginekolog posle detaljne anamneze i pregleda.

Bolnica, Doktor, Razgovor, Lekar, Ginekolog, Pregled, Zdravlje žene
foto: Shutterstock

Ukoliko se lekar složi sa ovom opcijom, u roku od dva do tri dana nakon prestanka konzumiranja hormonskih tableta ciklus će se vratiti. Ipak, treba da znate da su moguće nus pojave: nadutost, bol u stomaku, u grudima i u glavi. Takođe, mnogim ženama iskaču bubuljice po licu, vratu, dekolteu i na rukama.

Imajte na umu da svaki organizam reaguje na svoj način. Kao i svaki lek, ove tablete mogu da stupe u interakcije sa nekim od drugih lekova koje koristite. Poseban oprez se savetuje ženama starijim od 35. godina, pripadnicama lepšeg pola koje puše, kao i onima kojima su dijagnostikovani povišeni krvni pritisak ili tromboza.

Pritisak, Krvni Pritisak

Važno je i da znate da ukoliko ih koristite možete da ostanete u drugom stanju – ne spadaju, kao što neke žene misle, u kontraceptivna sredstva.

Ove tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa mogu se naći u apoteci. Sadrže sintetski oblik ženskog polnog hormona progesterona i uzimaju se najmanje tri dana pre očekivane menstruacije, dva puta na dan.

Zapamtite i ovo: ne smeju da se koriste duže od 14 dana!

Žena, More, Putovanje, Plaža
foto: Profimedia

Sad kad sve ovo znate, treba da budete svesni i da odlaganje menstrualnog ciklusa ne sme da bude vaša redovna praksa. Zapravo, najbolje bi bilo da se, uz odgovarajuće higijenske mere, opustiti se i slobodno kupate.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 15.7.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track