Ovo slatko povrće (da, da, lubenica nije voćka) najčešće iznosimo na sto standardno, ali postoji još zabavnih načina kako da bude još primamljivija, a za to vam nisu potrebni nikakvi posebni alati ili veštine.

Lubenica je sigurno jedan od vesnika leta i odlično osveženje u vrelim danima. Osim što sadrži vitamine i minerale koji su nam preko potrebni, ona ima i visok udeo vode što nas štiti od dehidracije. Osim crvene lubenice, na pijacama i u supermarketima možemo pronaći i žutu, a obe su jednako ukusne.

Samo za punoletne

Lubenica se u samo nekoliko koraka pretvara u najbolju čašu za koktele - ali i najveću. Presecite je napola i mikserom na laganoj brzini izblendajte crveno meso. U sok dodajte malo džina, belog ruma ili votke i još voćnog soka po želji. Sve dobro promešajte, dodajte pokoju kockicu leda i nekoliko slamčica. Ovako poslužena lubenica najbolje se ispija udvoje.

koktel.jpg
Shutterstock 

Torta od lubenice

Jedan od najzabavnijih načina kako poslužiti lubenicu je onaj u obliku torte. Očistite je od kore, isecite na velike okrugle ploške jednake veličine i debljine. Višak lubenice grickajte dok pripremate "tortu". Ako volite da jedete šlag uz voćne salate, onda na svaku plošku stavite malo šlaga (nije obavezan), omiljenog voća po izboru i tako sve dok ne dobijete najzdraviju tortu ovog leta. Mljac!

Kuglice od lubenice

Ne trebaju vam posebni alati da ih napravite. Presecite lubenicu na dve polovine i pomoću kašike za sladoled, ili one male za čaj ili kafu, kružnim pokretima izdubite komadiće i poslužite u činiji. Pre toga izvadite semenke, a ovakve loptice biće i odličan dodatak voćnoj salati.

kuglice.jpg
Shutterstock 

Sladoled od jednog sastojka

Hladna lubenica vam nije dovoljno osvežavajuća? Ne brinite, uz blender i zamrzivač, napravićete čudo. Jednostavno izdvojte crveno meso lubenice u blender i usitnite je, ali ne toliko da postane sok, nego da ostane još koji komadić. Smesu stavite u kalupe za sladoled ili led i zamrznite na nekoliko sati.

lubenica.jpg
Profimedia 

Voćna pica

Isecite lubenicu na ploške (s korom) koje ćete zatim podeliti na osam jednakih trouglova. Na svaki stavite malo šlaga, komadiće omiljenog voća i poslužite na poslužavniku za picu. Oni istančanog ukusa mogu se odvažiti i dodati malo feta sira - verujte nam, odlično je!

Kurir.rs/Lena/Lj.J.