Nepravilno održavanje može doprineti da one postanu ozbiljna pretnja za naše zdravlje. Za razliku od plastičnih dasaka koje možete prati u mašini za sudove, drvene kuhinjske daske zahtevaju malo više pažnje.

Bitno je da se dobro osuše

Prilikom čišćenja drvenih dasaka, ali i bilo kog drugog drvenog pribora, preporuka je da ih operete s malo deterdženta za sudove, isperete vrućom vodom, obrišete i ostavite da se osuše u uspravnom položaju.

stockphotowomancleaningcuttingboardwithamophygieneinthekitchenconcept635563694.jpg
Shutterstock 

Nikako ih nemojte prati u mašini za sudove jer će ih jak mlaz vruće vode u kombinaciji s hemikalijama učiniti podložnima pucanju i savijanju. Ako daska ima nekoliko većih udubljenja od noža, potrudite se ih dobro očistite.

So, limun i soda su uvek dobro rešenje

Dasku je potrebno očistiti, isprati i osušiti s obe strane ploče. Da biste bili sigurni da ćete uspešno ukloniti sve bakterije, drvenu dasku možete umesto hemijskim sredstvima očistiti i pomoću dve namirnice koje imate u kuhinji: soli i limuna.

stockphotorubchoppingboardwithsaltandlemonandwashwithwatercangetridofmeatsmell778245841.jpg
Shutterstock 

Sve što treba da uradite je da pospete so po dasci za sečenje i da je istrljate polovinom limuna. Tako očišćenu dasku ostavite nekoliko minuta da odstoji, a zatim je isperite toplom vodom. Kako biste s daske uklonili i neprijatne mirise, ovoj mešavini dodajte i sodu bikarbonu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:04
Tuča na Bežanijskoj kosi Izvor: Instagram/serbialive_beograd_rezerva