Ćufte na 1001 način. Mogu da se prave kad god vam treba neko brzo jelo, posebno kada deca idu popodne u školu. Dok se ćufte peku napravite neki sos i pire ili pomfrit, zavisno koliko imate vremena i ručak je čas posla gotov.

profimedia0438994692.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci za ćufte:

  • 600 gr mlevenog mesa po izboru
  • 1 celo jaja
  • pola kašike suvog začina
  • na vrh kašičice ili po ukusu bibera
  • na vrh kašičice belog luka u granulama
  • pola čaše mleka

2 komada odstajalog hleba ( hleb od juče, prekjuče )

Sastojci za sos:

  • 2 kašike brašna
  • 100 ml ulja ili 100 gr putera
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 400 ml mleka
  • 200 – 300 gr svežeg spanaća
  • so i biber po ukusu, malo belog luka u granulama
profimedia0459267032.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Iskidati hleb pa preliti mlekom, dodatno malo rukom izgnječiti.

Dodati meso, jaje i začine i dobro umesiti.

Vlažnim rukama oblikovati kuglice i redjati na pouljenu tacnu.

Zagrejati ulje na srednju vatru pa spuštati loptice i peći sa svih strana ravnomerno.

Kada stavite ćufte da se peku operite spanać, pa u dublji tiganj ili šerpu sipajte ulje ili puter pa kad se zagreje smanjite na srednju vatru, dodajte brašno mešajte minut – dva dok blago ne požuti. Naliti zatim pavlaku za kuvanje pa mleko. Mešajte i dodajte spanać, smanjite vatru na laganu, da polako vri. Ukoliko je spanać sitan ne morate ga seckati, ako su listovi krupniji iseckajte.

spanac-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Mešajte pa dodajte začine. Sos treba da je redji, pa ako vam se zgusne slobodno dolijte još malo mleka.

Pečene ćufte spuštajte u sos koji i dalje krčka. Kada završite pečenje još malo krčkajte ćufte na laganoj vatri pa sklonite.

Dok su ćufte u sosu možete da ispečete pomfrit ili pre pravljenja ćufti da stavite krompir da se skuva za pire, po želji.

Prijatno!

profimedia0254985164.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/Domacirecepti.net)

Bonus video:

02:08
POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte Izvor: Kurir televizija