Svi znamo koliko je važno dobro pripremiti hranu pre konzumacije. Loše oprano povrće, voće ili začinsko bilje, nedovoljno kuvano meso, riba, živina i nepravilno obrađena hrana mogu dovesti do parazitskih infekcija. Razni helminti (crevni paraziti), metilji (pljosnati crvi) gliste i druge protozoe sposobni su da žive i razmnožavaju se u ljudskom telu, naseljavajući naša creva i druge vitalne organe (jetru, pluća, mozak, srce itd).

seckanje-povrca-shutterstock-113661349-1.jpg
Shutterstock 

Kako prenosi "Najžena", prema statistikama Svetske zdravstvene organizacije, više od 4,5 milijardi ljudi u svetu je zaraženo raznim parazitima, od kojih najveći broj onih crevnih.

Glavni put njihovog prenosa je putem ishrane, odnosno unosom hrane i vode. Konzumiranje neopranog povrća ili voća, koje bi moglo da sadrži jaja parazita, kao i zaraženo meso goveda (slabo prženo ili slabo kuvano, sirovo mleveno meso), nedovoljno termički obrađeno, sveže smrznuto, blago soljeno, slabo osušeno ili dimljena riba, mlevena sirova riba itd. mogu prouzrokovati ulazak parazita u ljudsko telo.

svez-jareci-but-shutterstock-1329804218-1.jpg
Shutterstock 

Signali za uzbunu

Infekciju parazitima ponekad može biti skrivena jako dugo. Ipak, na pojavu određenih simptoma treba posumnjati na parazitske bolesti. Signali koji ukazuju na moguću infekciju su sledeći:

  1. nagli gubitak kilograma
  2. bledilo kože
  3. alergijske reakcije
  4. proliv
  5. zatvor
  6. mučnina
  7. jaki bolovi na mestu gde stu anstanjeni paraziti
  8. oslabljen imunitet itd.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

13:09
OVO JE NEPOGREŠIVI RECEPT ZA USPEH Psiholog Ćulafić OTKRILA najveće tajne naše podsvesti VAŽNO JE SHVATITI JEDNU STAVR! Izvor: Kurir televizija