Breskvu možete da pripremite na razne načine, ali je važno da znate šta i kako treba da preduzmete da biste od ove više nego ukusne i zdrave voćke napravili željenu poslasticu za zimu.

KOMPOT S CIMETOM

kompot-sa-cimetom---stockphotopeachesinsyrupwithspices101980912.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

5 kg bresaka 2 kg šećera 4 l vode cimet u štapićima

Priprema:

1. Operite dobro breskve, a ako su previše dlakave, trljajte ih dlanovima da se skinu dlačice. Isecite ih na 4 dela, izvadite koštice i po želji ih možete iseći na sitne parčiće.

2. Napunite isečenim breskvama pripremljene tegle, stavite u svaku teglu i štapić cimeta i sipajte po 4-5 velikih kašika šećera na svaku teglu.

3. Dospite vodu u tegle do početka grla, zatvorite i stavite u lonac s vodom, koja treba da pokriva tegle na šporet. Kad voda provri, neka se kuvaju 15 minuta.

Savet: Na isti način možete pripremiti i kompot od nektarina

SLATKO SA ORASIMA

slatko-sa-orasima--stockphotojarofpeachjamonwhitewoodenbackgroundfromtopview472256554.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

2 kg bresaka 1 kg šećera 1 šolja iseckanih oraha

Priprema:

1. Dobro operite i očistite breskve od koštica i isecite ih na sitne komade. Sipajte ih potom u veliki pleh i pomešajte sa šećerom.

2. Stavite da se peku u umereno ugrejanoj rerni, s vremena na vreme je otvorite i promešajte sadržaj.

3. Dok se breskve peku, propržite kratko bez ulja iseckane orahe u vrelom tiganju.

4. Čim breskve omekšaju, izvadite ih, pomešajte s proprženim orasima i sipajte slatko dok je vrelo u tegle.

5. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopako dok se slatko sasvim ne ohladi, a onda ih stavite na tamno i hladnije mesto.

BAKIN SOK

bakin-sok--stockphotohomemadepeachjuiceonwood153217439.jpg
Foto: Shutterstock

Tradicionalni recept je najzdraviji jer ne sadrži konzervanse i aditive!

Sastojci:

2 kg bresaka 300 g šećera 2 l vode 1 kesica limuntusa

Priprema:

1. Izaberite zrele i sočne plodove, operite dobro breskve, prepolovite ih i očistite od koštica. Ako je kožica suviše tvrda, možete da je odstranite.

2. U dublji lonac sipajte vodu i šećer pa zagrevajte do vrenja, da se šećer u potpunosti otopi.

3. Dok se šećer topi, breskve ubacite u blender ili ih izmiksajte štapnim mikerom kako biste dobili fini pire.

profimedia0340836696.jpg
Foto: Profimedia

4. U vrelu vodu sa šećerom dodajte dobijeni pire i kuvajte 10 minuta na umerenoj temperaturi. Penu koja se pojavi tokom kuvanja skidajte kašikom.

5. Pred kraj kuvanja dodajte limuntus i sve dobro promešajte.

6. Skuvani sok ostavite da se prohladi, pa ga onda sipajte u sterilisane staklene flaše. Dobro ih zatvorite i kad se potpuno ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.

DŽEM OD VINOGRADARSKIH BRESAKA

Sastojci:

6 kg vinogradarskih bresaka 800 g šećera

dzem-breskva-shutterstock-1417229609.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

1. Dobro operite breskve, izvadite koštice i isecite ih na osam (8) delova, pa ih namestite u prigodnu šerpu tako što ćete stavljati red očišćenih bresaka, red šećera.

2. Kad poređate svo voće i šećer, pokrijte šerpu čistom kuhinskom krpom ili gazom i ostavite da odstoje 4-5 sati.

3. Kad breskva odmori, uključite ringlu na maksimum i stavite da se kuvaju. Čim provri, smanjite temperaturu i kašikom skidajte penu. Uz povremeno mešanje kuvajte 30 minuta.

varjace-3.jpg
Foto: Profimedia

4. Polovinu breskve sipajte u drugu šerpu, pomešajte štapnim blenderom i vratite da se kuva još 20 minuta stalno mešajući ako želite da spremite pekmez za zimu.

5. Sipajte džem ili pekmez u oprane i zagrejane tegle, dobro ih zatvorite i ostavite naopako da odstoje dok se ne potpuno ne ohlade.

Savet: Kad otvorite teglu obavezno je držite u frižideru dok se dzem ne pojede.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

00:39
ČOKOLADNI MUS KAO IZ VRHUNSKIH RESTORANA: Najpoznatiji beogradski kuvar podelio svoj recept! Izvor: Kurir televizija