SVEJEDNO DA LI VIŠE VOLITE CRNO ILI BELO, UŽIVANJE JE TU: Evo zašto je dobro jesti grožđe i koje sve vitamine ima
Od davnina poznato kao voće bogova, prepuno je vitamina, minerala i hranljivih materija, a pored svega je veoma ukusno
Sezona je grožđa i savršeno vreme da konzumirate ovo zdravo voće. Osim što je slatko i ukusno, ima mnogo koristi za naše zdravlje.
Bobice grožđa bogate su vitamina A, B6, B i folnom kiselinom, a 400 grama obezbediće preporučenu dnevnu količinu vitamina C.
Zdravstvene prednosti
Grožđe se može koristiti i kao lek za astmu, jer povećava vlagu u plućima i smanjuje napade astme, a čašica vina će vas osloboditi migrena. Naučnici s Univerziteta Ilinois tvrde da prisutnost resveratrola otkrivenog u grožđu usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja pokazuju da resveratrol inhibira rast tumora u svim fazama bolesti.
Poznato je da je grožđe prepuno gvožđa, a njegovom redovnom konzumacijom rešićete se umora i dekoncentracije. Konzumiranjem grožđa podižete i nivo azotovog oksida u krvi, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara.
Napravite sok
Sok od grožđa deluje antioksidativno i ima pozitivne učinke na telo. On sadrži i vitamine i minerale kao što su: C, B, mangan i kalijum. Sok od grožđa snižava holesterol, jača imunitet i poboljšava metabolizam. Priprema se bez kuvanja. Sastojci koji su vam potrebni su pola kilograma crnog, slatkog grožđa i limun. Bobice grožđa potopite u vodu i stavite da se natapaju deset minuta.
Nakon toga bobice stavite u blender i dodajte 150 ml vode. Blendajte dok ne dobijete glatku tečnost, procedite je i dodajte sok jednog limuna. Ovaj osvežavajući i zdrav napitak u frižideru može stajati do dva dana.
(Kurir.rs)
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore