Kuvanje testenine je obično veoma jednostavan proces, ali ako se propusti nekoliko detalja, možete se naći u problemu. Jedan od najčešćih je kada shvatite da je više testenine na dnu šerpe nego u tanjiru.

Iako deluje kao veoma jednostavno, što u suštini i jeste, ponekad kuvanje paste može biti veoma frustrirajuće. Samo nekoliko pogrešnih koraka, na koje ne obraćamo dovoljno pažnje, i vaša pasta ostaće zalepljena za dno šerpe, a vi gladni. A da ne pričamo o tome što vas čeka ribanje...

Dovoljna količina vode

Jedan od razloga zašto se testenina tako lako lepi je što prilikom kuvanja u vodi ispušta skrob. Preporučena razmera je jedan litar vode na 100 grama testenine. Korišćenjem ispravne količine vode koncentracija skroba će biti dovoljno niska i rizik od lepljenja će se znatno smanjiti.

Često mešajte

Mešanje je najbolja tehnika za sprečavanje lepljenja. Ubacite testeninu u kipuću vodu, a zatim smanjite vatru da lagano ključa. Ovako je lakše mešati bez opasnosti od opekotina od pare, a i voda se neće previše peniti. Ne morate mešati sve vreme tokom kuvanja, samo pazite da dobro promešate nekoliko puta na početku, u sredini i na kraju kuvanja.

Zaboravite na dodavanje ulja tokom kuvanja

Dodavanje ulja prilikom kuvanja definitivno neće sprečiti lepljenje testenine, ali ono što možete da uradite, naročito ako planirate da podgrevate testeninu kasnije, jeste da je prelijete maslinovim uljem nako kuvanja.

So

So ne sprečava lepljenje i neće pomoći da voda brže proključa. Dodavanje soli pre nego što voda proključa zapravo snižava tačku vrenja, ali da bi se napravila primetna razlika, potrebna je zaista velika količina soli. Dakle, so ne sprečava lepljenje testenine i možete je dodati pre ili nakon što je voda uzavrela, ali svakako uvek posolite vodu jer ćete inače dobiti bezukusno jelo.

(Kurir.rs)

01:22
JEDAN SASTOJAK PRAVI MAGIJU: Ovako se sprema VRHUNSKA PASTA Izvor: Kurir televizija