Šljive u šlafroku su starinska poslastica koju su pravile domaćice širom bivše Jugoslavije.

Sigurno su svi već čuli za jabuke u šlafroku, a da li ste ikada probali šljive spremljenje na isti način? Ovo je starinski, pomalo zaboravljeni recept, a nekada se pravio u svakom domaćinstvu bivše Jugoslavije.

Šljive u kombinaciji sa testom su sjajnog ukusa, a priprema je vrlo jednostavna. Samo je potrebno da zamesite testo nešto gušće od onog za palačinke. Obradujte svoje ukućane šljivama u šlafroku po receptu naših baka.

sljive.jpg
Thinkstock 

Sastojci:

  • 500 g šljiva
  • 200 ml mleka
  • 200 ml kisele vode
  • 400 g brašna
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 1 kašika šećera u prahu
brasno-testo-kuvar-kuhinja.jpg
Profimedia 

Priprema:

  1. Šljive dobro operite i očistite od koštica. Jaja ulupajte viljuškom, pa im dodajte mleko i kiselu vodu. Sve dobro sjedinite, a zatim dodajte šećer i brašno.
  2. Zamesite testo koje treba da bude nešto gušće. Ukoliko ima potrebe dodajte još brašna.
  3. U dublji tiganj sipajte više ulja i dobro ga zagrejte. Svaku šljivu umočite u testo da se lepo obloži, pa je pržite dok ne porumene.
  4. Vadite ih na ubrus da se ocede od viška ulja. Pre služenja pospite mešavinom vanilin šećera i šećera u prahu.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

03:01
Oko 70 odsto šljive završi u rakijskim kazanima Izvor: Kurir televizija